Бежанският лагер "Джунглата" вече е напълно разрушен

  • 31 октомври 2016 21:41

  • 6058
  • 0
Бежанският лагер "Джунглата" вече е напълно разрушен
© Getty Images/Guliver

В ранния следобед в понеделник бяха разрушени и последните импровизирани жилища в мигрантския лагер в град Кале, известен като "Джунглата" - най-големия бидонвил във Франция. С това премахването на лагера приключи, предаде Франс прес.

Останали са само десетина празни каравани близо до временния приемен център, подслонил непълнолетни, а също една църквичка и две малки джамии.

Процесът по разчистване на лагера започна в четвъртък след евакуирането на почти всички от неговите 6000 обитатели. Изведените от "Джунглата" мигранти са настанени в около 450 приемни центрове за цяла Франция, уточнява ДПА, цитирана от БТА.

Полицейска операция за проверка на документите на мигранти в Париж предизвика напрежение, след като премиерът Манюел Валс миналата седмица каза, че лагерът близо до метростанция "Сталинград" също трябва да бъде разчистен.

По време на проверката кандидати за убежище влязоха в кратка конфронтация с полицията за борба с безредиците. Говорител на полицията каза, че в лагера, където живеят около 2500 души, проверки се извършват всяка седмица.

В писмо до министъра на вътрешните работи Бернар Казньов и до министъра на жилищното строителство Еманюел Кос от петък кметът на Париж Ан Идалго призова националните власти да осигурят подслон на мигрантите, информирайки, че в столицата всекидневно пристигат между 70 и 80 мигранти.

По радио "Франс енфо" заместникът на Идалго Ян Броса каза, че около 3000 души спят около метростанцията и че лагерът трябва да бъде премахнат, тъй като "е позор за страната". Искаме да прекъснем порочния кръг между възникване на лагер, евакуиране, и евакуиране в нов лагер. От юни 2015 г. досега в Париж и района са проведени 30 полицейски операции за евакуиране на лагери, подчерта Броса.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
6058 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини