Apple показа новия MacBook Pro

  • 27 октомври 2016 21:34

  • 2747
  • 1
Apple показа новия MacBook Pro
© Getty Images

След представянето на iPhone 7 и iPhone 7 Plus, американският технологичен гигант Apple представя днес нови версии на своите преносими компютри MacBook, предаде БТВ.

Първият нов продукт е ново основно приложение за AppleTV, което събира на едно място съдържание от различни социални мрежи и видео платформи (сред които обаче не е "Нетфликс"). То ще е достъпно и за смартфоните и таблетите на компанията. Можем да го очакваме до края на годината.

Основният акцент обаче е новия MacBook Pro. Направен от алуминий, той има малък тъчскрийн (т.нар TouchBar), който показва допълнителни опции според използваното приложение. Според компанията, това е "реквиемът на функционалните клавиши". Поради тази причина и голяма част от събитието беше посветено именно на малкия допълнителен екран.

Неговата концепция вероятно е по-позната на геймърите и по-специално на почитателите на "Нинтендо". Преди около десетилетие японците изкараха джобната конзола DS, която разполагаше с два екрана, в които се разделяха елементите от интерфейса на игрите.

Както обикновено, 13 и 15-инчовите модификации са по-тънки и по-леки от предходните. Разликата в обема и при двата е около 20% в полза на модел 2016.

Екранът на по-големия е 67% по-ярък и по-контрастен от миналогодишния и е в състояние да изобрази с 25% повече цветове. Той се задвижва от четириядрен i7 Skylake процесор, има 16GB DDR4 RAM памет, до 2TB SSD, Radeon Pro видеокарта и подобрени аудио възможности.

По-малкият ще е с двуядрен i5/i7, 8GB RAM Iris графична карта и ново по-бързо SSD.

И двата модела имат по четири универсални Thunderbolt портове, които могат да се ползват и за зареждане.

Тракпадът, който поддържа ForceTouch, вече е два пъти по-голям. "Епъл" са пожалили изхода за слушалки, но в графата "безсмислено премахнати компоненти" влиза четецът за SD карти. Отключването на лаптопите за първи път е възможно с помощта на TouchID, осигурен от специален чип.

Батерията и на двата лаптопа трябва да е достатъчна за 10 часа работа.

Почитателите на леката MacBook Air серия днес не получиха нищо конкретно. От презентацията обаче стана ясно, че е добре да погледнат опростената версия на по-малкия Pro модел - с нормални функционални клавиши и по-малко портове, но и за по-малко пари от "батковците" - 1499 долара срещу 1799 за другия 13-инчов и 2399 за 15-инчовия.

Събитието бе под надслов "Здравейте отново" по аналогия със "Здравейте", изписано на екрана на първия Macintosh при представянето му преди повече от 30 години и "Здравейте (отново)" при представянето на върналия компанията сред големите на пазара iMac през 1998 г. Освен това, през тази седмица се отбелязват 25 години от първия лаптоп на компанията - PowerBook (6,8 млн. ПЪТИ по-бавен от днес представените MacBook Pro машини, както разбрахме в хода на събитието).

През последните години традиционните компютърни системи на Apple са в по-малка степен под прожекторите в сравнение със смартфоните, таблетите и „умните” часовници на компанията. Представените днес модели MacBook са първите, в работата по които покойният вече Стив Джобс не е имал никакво участие.

Те ще трябва да се борят в среда, в която Apple не е единствената компания, която предлага на потребителите оптимално съчетани хардуер и софтуер. В света на преносимите устройства Google най-накрая намери верния път чрез Pixel серията, а при компютрите Microsoft развиват все по-успешно Surface като таблети, лаптопи и интегрирани решения, забележително приличащи на тези от "ябълковия" гигант.

Последвайте канала на

Novini.bg
2747 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.11.30 | 14:59

1
Много са назад Епъл! Руският е 10кг.!

Добави коментар

Водещи новини