Започна съдебното следствие срещу бивш кмет на Тетевен

  • 27 октомври 2016 17:13

  • 2606
  • 0
Започна съдебното следствие срещу бивш кмет на Тетевен
©

Окръжният съд в Ловеч започна съдебното следствие срещу бившия кмет на Тетевен Милен Милев, обвинен в длъжностно присвояване и престъпление по служба.

Заедно с Милев обвинени по делото са и заместникът му Детелин Пърлев, главната счетоводителка на общината Ирена Тихолова и приятелката на бившия кмет Биляна Василева.

След многократно отлагане на съдебния процес, днес заседанието на съда започна с отправено за втори път искане на защитата съдебният състав да си направи отвод, тъй като според нея е бил нарушен принципът на случаен подбор на съдия.

Това не бе прието от съда.
Заседанието продължи с изчитане на обвинителния акт от 163 страници от прокурора Валентин Вълков.

Според него Милев е обвинен, че в качеството си на длъжностно лице - председател на УС на общинската фондация "Тома Васильов" - и при условията на продължавано престъпление, в периода 15 април-29 декември 2009 г. е присвоил над 72 хиляди лева, собственост на фондацията. По това време Милев е бил и председател на общинския съвет в Тетевен.

Второто обвинение е за престъпление по служба и е свързано с това, че като кмет на общината не е изпълнил служебните си задължения, с цел да набави имотна облага за фирмата "Ярис" ЕООД-Ловеч. Става въпрос за обществена поръчка за доставка на хранителни продукти за детските и социалните заведения в общината. Според прокуратурата така е ощетил общината с 370 хиляди лева.

Заедно с Милев обвинени в престъплението по служба са и Детелин Пърлев и Ирена Тихолова. Срещу Пърлев е повдигнато и обвинение за документни престъпления. Биляна Василева е обвинена в престъпно ползване на преправени документи.

Срещу Милев има заведен и граждански иск от община Тетевен за нанесени имуществени вреди за 400 хиляди лева.

Днешното съдебно заседание се очаква да продължи с разпити на част от свидетелите, които са над 100.
 

Последвайте канала на

Нора Виткова
2606 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини