Пловдивският районен съд даде ход на делото срещу Иван Евстатиев (снимки)

  • 10 октомври 2016 13:49

  • 3771
  • 0
Пловдивският районен съд даде ход на делото срещу Иван Евстатиев (снимки)
© Булфото (aрхив)

Пловдивският районен съд даде ход на делото срещу Иван Евстатиев, обвинен в изнасилването на 16-годишна ученичка и привеждането й в безпомощно състояние след употреба на алкохол.

Бившият кмет на Стрелча беше задържан след случая, станал през януари в хотелска стая в града. Бившият градоначалник е в ареста оттогава, въпреки опитите на защитата му да бъде освободен заради здравословни проблеми.

Делото започна при закрити врата с изслушването на свидетели и вещи лица. Преди началото на процеса адвокатът, нает от семейството на момичето, Иван Грошев заяви, че ще пледира за ефективна присъда от 6 години. Аргументът е, че половото сношение е извършено без съгласие на пострадалата и е престъпно въпреки обясненията на Евстатиев, че всичко е било доброволно. „Има достатъчно доказателства и те не са само косвени. Това са състоянието на момичето след инцидента и как дълго време се възстановяваше от психичната травма. Ако нещо е станало доброволно, дори и на 16 години, реакцията на момичето нямаше да бъде такава“.

Бащата на 16-годишното момиче Георги Белухов каза, че дъщеря му, която днес е в съдебната зала, е била силно стресирана преди процеса. „И сега в момента не е на себе си. Притеснява се от него“.

Защитата на Евстатиев посочи, че той е невинен. „Ще искам освобождаването му“, коментира пред БНР адвокат Ташкена Колчева, като подчерта, че случилото се е станало с доброволно. По думите й, Евстатиев е докаран в съдебната зала от стационара на затвора. „За мене той е неадекватен. Не е добре психически“, каза Колчева.

Братът на обвиняемия Димчо Евстатиев заяви, че брат му не е насилник и не може да бъде изнасилвач.

Държавното обвинение е представено от двама прокурори заради по-голямата фактологична и правна сложност за делото. Процесът продължава и утре.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3771 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини