Връчват годишната награда "Джон Атанасов"

  • 03 октомври 2016 16:08

  • 1530
  • 0
Връчват годишната награда "Джон Атанасов"
© president.bg

На специална церемония утре от 17 ч.  в Бизнес Инкубатора на София Тех Парк държавният глава Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното ще връчи президентските отличия „Джон Атанасов“ на млади български изследователи за постижения в областта на информационните и комуникационните технологии.

По традиция церемонията по награждаването съвпада с рождението на известния учен от български произход д-р Джон Атанасов - създателят на първия цифров електронен компютър АBC. През тази година 57 кандидати са подали документи за участие в конкурса в четири оспорвани категории.

Освен наградата „Джон Атанасов“, президентът ще връчи и учредените от 2012 г. грамоти „Джон Атанасов – първи стъпки в компютърните науки“ за ученици и студенти от 12 до 22-годишна възраст. С грамоти „Джон Атанасов – проект с висок обществен принос“ ще бъдат отличени индивидуални и екипни проекти. Държавният глава ще връчи и грамоти „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“, които са в подкрепа на състезателите ни в международни ученически олимпиади в направленията информатика и информационни технологии.

Наградата на президента на Република България се връчва от 2003 г. насам на изявени български изследователи в областта на компютърните науки в световен мащаб. Сред лауреатите на високото отличие са настоящи ръководители във водещи изследователски институти и световни частни компании, които развиват дейност в областта на компютърните науки, включително криптология, компютърна лингвистика, роботика.
 

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
1530 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини