Гроб на висш духовник е открит при разкопките във Велико Търново

  • 30 септември 2016 11:58

  • 1785
  • 0
Гроб на висш духовник е открит при разкопките във Велико Търново
© Булфото

Гроб на висш духовник е открит при разкопките на средновековен манастир във Велико Търново, съобщи пред журналисти археологът проф. Хитко Вачев, ръководител на експедицията, предаде БТА.

Той уточни, че откритият скелет е положен в гроба в полуседнало положение. По думите му, това е практика в средновековното християнство при погребения на висши служители на църквата.

В България до момента са известни три подобни погребения, разкрити от археолозите в Преслав, Мелник и Кърджали, отбеляза проф. Вачев.

Датировката на находката е от края на 14-ти, началото на 15-ти век. Според археолога това е доказателство за ключовото място на манастира, който вероятно е носел името на Света Богородица, като сакрално духовно средище в живота на средновековния Търновград.
Проучванията на терена продължават за трета година. Според учените манастирът се е простирал върху площ от седем декара. Проучена е само една десета от терена, свързана с храма и постройките в непосредствена близост до него.

Хипотезата на проф. Хитко Вачев е, че в новооткрития гроб е бил положен духовник с архимандритски сан, починал на около 60 години от естествена смърт. Предстои ДНК експертиза.

Разкопките ще продължат до средата на октомври със средства, осигурени от министерството на културата и допълнителни 20 хиляди лева от спомоществователи.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1785 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини