На пешеходна пътека правото невинаги е на пешеходеца (видео)

  • 29 септември 2016 20:18

  • 24410
  • 19
На пешеходна пътека правото невинаги е на пешеходеца (видео)
© Novini.bg

Правото при пресичане на пешеходна пътека невинаги е на пешеходеца и той може да се окаже виновен при инцидент, става ясно от становище на Висшия адвокатски съвет, предаде БТВ.

Правилното пресичане би трябвало да изглежда така:

- приближаваме се до края на тротоара,

- оглеждаме се внимателно,

- преценяваме дали приближаващите се автомобили ще успеят да спрат,

- едва тогава пресичаме.

В закона е записано още, че пешеходецът може да махне с ръка, за да подаде допълнителен сигнал към шофьорите.

Ако се случи инцидент на зебра обаче, може да се наложи пешеходецът да доказва, че е спазил тези правила.

Повод за становището на Висшия адвокатски съвет е питане във връзка с делото за смъртта на 20-годишната Лора от Варна. Тя беше ударена от моторист, а наказанието за шофьора – намалено, след като съдът прецени, че загиналата е съпричинила катастрофата на пешеходна пътека.

С това становище се отваря „много голяма врата на всички джигити, които и сега не спазват закона. В момента им даваме още по-големи права, като се отнемат правата на пешеходеца и се дават права на тях“, коментира майката на Лора – народният представител Нели Петрова.

Според Петрова тълкуванието сега ще се използва за намаляване на присъдите на шофьорите убийци.

„Нали разбирате, че на едно такова дело, когато признаят, че и пешеходецът има вина, след това застрахователят дава по-малки суми. Жалкото за мен е, че цялата борба, която почнахме преди пет години се обръща срещу нас“, каза тя.

По-рано днес, в предаването „Тази сутрин“ по bTV, адвокат Марин Марковски коментира, че категорично е възможно пешеходецът да бъде виновен, когато е ударен на пешеходна пътека. „Имаме ситуация – кара шофьор с 20 – 30 км/ч, пешеходец стои на тротоара, още няма предимство. В момента, в който стъпи на пътното платно, съгласно закона, той има предимство“.

„Всеки пешеходец има предимство на пешеходната пътека, никой не го отрича, но е уязвим участник и затова законодателят е казал, че преди да стъпи, трябва да се огледа“, коментира експертът по пътна безопасност Алекси Стратиев.

Освен Висшия адвокатски съвет и Инспекторатът към съдебната власт излезе със становище, че пешеходците нямат абсолютно право. Предстои да стане ясна позицията и на Прокуратурата.

Върховният касационен съд събира становищата, за да уеднакви практиката при дела за катастрофи на пешеходна пътека.

Заседанието по тълкувателното дело е насрочено за 6 октомври.

Последвайте канала на

Novini.bg
24410 19

Свързани новини

Коментари 19

Добави коментар
пешеходко

2016.10.27 | 22:51

19
Абе, хора. Може ли да коментирате без да сте прочели, какво пише в закона. Там ясно и категорично са написани две неща: 1. пешеходецът пресича на пешеходна пътека, а там където я няма - пресича където си иска; разликата е, че когато е на пешеходна пътека, пешеходецът има право да очаква водачът да го пропусне; когато пресича на други места, той трябва да го прави така, че да не пречи на водачите; и в двата случая обаче, пешеходецът трябва преди да пресече да се убеди, че няма да навлезе в опасната зона пред автомобила; това е разстоянието, което е необходимо на автомобила за да спре; ако навлезе в тази зона, пешеходецът със сигурност ще бъде прегазен; 2. водачът е длъжен да пази пешеходецът, независимо от това къде пресича той. Какво повече да се иска.
алекс2

2016.10.05 | 05:20

18
Да маха с ръце ? Браво бе ! А дали да не си вади оная си работа да привлече вниманието на шофьора ! Естествено че в България законите защитават престъпниците ! Как да не гласувам за баба Цецка и Гроб направо нямам търпение !

2016.10.01 | 17:40

17
Закони създадени от престъпника за престъпника.На практика ако някои влезе във твоя дом.За та те обере или удуши.Ти за да се защитиш трябва да го чакаш да пресече пред теб ''неправилно'' пешеходната пътека.Много ме прощаваите но аз станах престъпник не от глупост.А вие се сърдете на тоя дето дава баницата :)
Гост

2016.10.01 | 17:40

16
Прост народ-прости управници
Шифьор

2016.10.01 | 17:39

15
Някой от вас умници да е вижда как някакви неоткрити холивудски звезди както си вървят по тротоара и без да спират или оглеждат правят чупка на 90 градуса и хукват по пешеходната пътека. Как да спреш и кой е виновен?

2016.10.01 | 17:39

14
АБСУРДНО, ИДИОТСКО ПРЕДЛОЖЕНИЕ !!!!!!!!!!!!!! БЪЛГАРИЯ-ДЪРЖАВА НА АБСУРДИТЕ!!!!!!!!!

2016.10.01 | 17:39

13
Децата нямат спирачки!Има хора с увреден слух и зрение!Необходими са надлези,подлези и пешеходни пътеки с предимство за пешеходци.

2016.09.30 | 11:19

12
И какво му пречи на пешеходеца да се огледа преди да пресече?Замислете се никой шофьор не е тръгнал с колата си да блъска пешеходци,просто стават инциденти а пешеходеца ако оживее ще страда цял живот от глупостта си да не се огледа и да види че водача му е дал път да пресече.А водача за това че не е спрял си има глоби,просто сигнализирайте,но пазете и живота си, той е ваш а не на водача на ппс.

2016.09.30 | 10:43

11
ТОЯ КАТО ЗГАЗИ ДЕТЕ ДОКАТО СИ РОЗИ ИЗ ГЪЗА МУ ВИКА ИНЦИДЕНТ

2016.09.30 | 09:46

7
простако ти нямаш достатачно акъл за да разбереш колко си тъп

2016.09.30 | 10:42

10
Всички са отговорни на пътя.Пешеходци могат да бъдат деца,възрастни,болни и изморени хора.Пешеходните пътеки,трябва да бъдат сигурно място за пресичане.
Испания

2016.09.30 | 10:42

9
Е това е възможно само в гетото България,пешеходец да се окаже виновен!В целия европейски съюз шофьорът на автомобила е длъжен да спре само ако види че пешеходец се приближава до пешеходната пътека.Само тук в гетото е обратно.Бравооооооо

Добави коментар

Водещи новини