Официално откриха реставрираната крепост "Трапезица"

  • 22 септември 2016 16:14

  • 5303
  • 1
Официално откриха реставрираната крепост "Трапезица"
© Булфото

Официално бе открита реставрираната и социализирана крепост "Трапезица", предаде „Фокус“ - Велико Търново. На откриването присъстваха кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов, министър-председателят Бойко Борисов, председателят на ПГ на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната генерал Константин Попов, министърът на туризма Николина Ангелкова, народни представители и общински съветници.

Специални гости бяха първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева, която е и президент на фондация “Гейдар Алиев”, която отпусна средства за реставрирането на крепостта Трапезица и нейната дъщеря Лейла. Мехрибан Алиева изрази радост, че фондът е помогнал за сбъдването на тази мечта на много великотърновци, а именно реконструкцията на крепостта Трапезица.

Тя подчерта, че между Азербайджан и България има дълбока връзка и стратегическо партньорство. Освен това поясни, че фондацията е помогнала в осъществяването не само на този проект, но и на редица други и въпреки, че Азербайджан е предимно мюсюлманска държава, са реализирали и проекти като този за възстановяването на катакомбите във Ватикана. Премиерът Бойко Борисов поздрави българите по случай днешния празник на Независимостта и благодари на фондация “Гайдар Алиев“ за отпуснатите средства за възстановяването на този толкова важен за България обект.

Той подчерта, че е имало връзка между двете страни години преди това правителство и тя ще продължава да е все така силна и след това. Кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов подари на премиера Борисов и на Мехрибан Алиева реликва на средновековен медальон, изобразяващ два лъва. Оригиналът на медальона е открит от археолога Жорж Сьора, а репликата на реликвата е изработена от местен бижутер.

Последвайте канала на

Нора Виткова
5303 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Милен

2016.09.22 | 21:02

1
Пред Пернишката пасти да яде!))))

Добави коментар

Водещи новини