-
22 септември 2016 09:56
- 1604
- 0
Четиридневен празник на пестила, известен като габровски "шоколад", започва днес в етнографския музей на открито "Етър".
Програмата включва демонстрации за приготвяне на пестил на открито, дегустации, кулинарно изложение и базар на биопродукти, произведени в балканския регион, както и изпълнения на групи за автентичен фолклор. Това съобщиха от музея.
Габровският "шоколад" е екологичен продукт - не само заради липсата на примеси при приготвянето му, а и защото технологичният процес е безотпаден, разказаха уредниците от музея. Варакът (плодовият сок, отделен в началото при варенето на сливите) се използва за приготвяне на домашна ракия, а костилките - за храна на животни. По думите им пестилът - вкусен, сладък и евтин, е полезен за организма и укрепва имунната система.
От музея обясниха, че международното признание на този продукт идва от участието му в Световното изложение на уникалните храни в Торино, Италия. Пестилът е вписан в Световната книга на уникалните храни "Арката на вкусовете".
При демонстрациите за приготвянето на пестил ще бъде обяснено, че това е напълно чист природен продукт, който не съдържа дори грам захар. За приготвянето му се подбират само здрави сливи. Най-използвани са сладките сортове сини сливи с ниско съдържание на вода - караджейки и маджаркини. Пестилът е зимна храна, за която се изисква майсторство и опит, посочиха от музея. Десертът на балканджиите е напълно готов около Нова година, когато постепенно се покрива с белезникав слой плодова захар. Ако е приготвен по правилата, има трайност повече от пет години и през това време не загубва вкусовите си качества.
Последвайте канала на
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Другата седмица ще има яснота за машините и софтуера за вота 2 в 1
28 април 202411:19
Осезателно покачване на заболеваемостта от коклюш! Да се спазва дистанция при новородените!
28 април 202409:12
Един милион стягат куфарите за празниците
28 април 202409:58
Проблемът с липсата на персонал на морето - огромен
28 април 202408:34
Карлос Контера: В центъра на столицата трябва да има засилено полицейско присъствие всекидневно
28 април 202410:36
Д-р Иван Неделчев: Консумирайте риба поне веднъж седмично
28 април 202409:33
Остават два работни дни за подаване на данъчни декларации
28 април 202411:06
КНСБ: Трудовите злополуки в България са много повече, но не се декларират
28 април 202407:36
Хамас разпространи видео с двама заложници
28 април 202410:53