Рядка монета на император Валентиниан I откриха край Попово

  • 16 септември 2016 12:48

  • 42690
  • 0
Рядка монета на император Валентиниан I откриха край Попово
© Булфото (архив)

Рядка за обекта монета на римския император Валентиниан I е открита при разкопки на крепостта "Ковачевско кале" край Попово. Тя е бронзова и с изключително висока експозиционна стойност, съобщи ръководителят на разкопките доц. д-р Олек Александров, цитиран от БТА.

Монетата тежи 8 грама и е с дебелина 28 мм. Предстои да бъде обработена в лаборатория и още следващата година ще е част от експозицията на Историческия музей в Попово. През първия месец на археологическо лято 2016 на късноантичната крепост са открити две колективни монетни находки и общо 165 монети, припомни доц. Александров.

Специалистите оценяват сезона като успешен. Отхвърлен е голям обем от работата по разкриването на западната страна на хореума /зърнохранилището/, навлезли са в дебели културни пластове. По думите на доц. Александров, зърнохранилището е огромно по размери - с над 1 200 кв.м. полезна площ, с ранг на държавен продоволствен склад. Археологът е категоричен, че складът е строен при управлението на император Константин I, във време когато е замислено преместването на столицата от Рим в Константинопол.

Изграждането на съоръжението е, за да задоволи нуждите на подвижните гарнизони - в него могат да се съберат близо 1000 тона насипно зърно, а ако е в чували - повече от 2000 тона, обясни доц. Александров. Хореумът е ситуиран в една от най-добре укрепените крепости - "Ковачевско кале".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
42690 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини