Психолог: Децата са станали по-жестоки (видео)

  • 15 септември 2016 08:09

  • 13622
  • 4
Психолог: Децата са станали по-жестоки (видео)
©

Скандален видеоклип на агресия между тийнейджъри разбуни духовете в социалните мрежи. На видеото момиче, което е ритано в главата е принудено да се съблече голо. Темата с агресията коментира психологът Росен Йорданов в ефира на БТВ.

По думите му освен обичайните фактори за такова поведение, свързани с възрастта и желанието да се покажеш като готин, друг фактор е и изобилието от образци, които тези деца имат пред себе си. „Не са виновни децата, виновни са децата във възрастните. Те на практика нямат зрелостта да показват модели, които са модели на поведение и утвърждаване. Агресията е свързана с утвърждаването най-вече“.

„Такива сцени се виждат от социалните мрежи, от улицата“, посочи той

Според психологът агресията се предава по наследство. „Притеснителното в последните години е това, че агресията е станала по-жестока и е нараснал дела на вербалната агресия - смазване на човека психически чрез социалните мрежи, използването на оклеветяване, злонамерени коментари, смазване на човека психически чрез интернет и социалните мрежи, каза психологът“, отбеляза Йорданов.

По думите му „нашето време е такова, че повечето от тези деца нямат нормалната система на ставане на възрастен – система на инициация, т.е. да минеш някакво предизвикателство и след това обществото да те легитимира като възрастен, както едно време имаше казарма, преди нея си момче, след нея ставаш мъж, за жените - преди да родят са момичета, след това стават жени“.

„Възмутителното е начинът, по който се случва, и навремето е имало агресия – но демонстративният начин буди тревога“, допълни Росен Йорданов.

„Това, че някои деца търсят деструктивната форма се дължи на лошите примери, които виждат. Добрата новина е, че голяма част от децата не минават през тази деструктивна форма. Остава да се надяваме, че те ще се осъзнаят и ще влязат в нормите на обществото“.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
13622 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
шкумвата

2016.09.15 | 22:20

4
Някакъв ГЕРБ-аджия на сеанс при психотерапевт. Доктора: -Какво правите след избори? -Празнувам! А Вие? -Псувам…
Тенев

2016.09.15 | 22:19

3
Да и навремето имаше агресия,но не си спомням по-сериозни травми от разбит нос,или ожулени лакти и колене...А сега се бият на убиване,разфасоват се и какво ли не още.ВЪЗПИТАНИЕ липсва,ВЪЗПИТАНИЕ!!!Ама по макаренковски!Сега тия двете пикли ще ги вкарат в някоя стая и ей такива убавци като тоя с ризката ще им обясняват колко лошо са постъпили и как не трябва да се прави,вместо бащите им да им хвърлят по един хубав бой докато си напикат гащите,па да видим тогава кое ще има по-голям възпитателен ефект...

2016.09.15 | 15:27

2
Някога, учителят е спуквал детето от бой, после и родителя! А пък сега, това било вредно, затова децата се избиват и унижават едно друго!

2016.09.15 | 13:42

1
Детските филми по детските канали, са пълни с агресия и идиотизъм!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини