Все по-малко осиновявания у нас

  • 05 септември 2016 20:39

  • 14399
  • 2
Все по-малко осиновявания у нас
© Getty Images/Guliver

Намалява интересът към осиновяване на деца у нас. Нещо повече за последните три години има и 21 случая на разсиновяване, съобщава БТВ.

Само през последната година, около хиляда семейства по-малко са заявили желание да осигурят дом на дете през последната година. Причината - пазенето на тайната на осиновяването и недостатъчното обучение на семействата.

Според Министерството на правосъдието, промените в Семейния кодекс и падането на тайната за биологичните родители, ще помогнат повече деца да намерят своя дом.

Праовсъдният министър Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на признава, че не познава нито един човек, който да е осиновил дете и да не му е казал истината. „Горе-долу това се случва межда 3 и 5-годишна възраст. Тогава се счита, между 2 и 6, така психолозите казват в зависимост от детето, че тогава е най-подходящо да се казва това”, уточнява тя.

С въвеждането на 50-годишната граница между детето и осиновителя пък се стимулират осиновяването на по-големи деца. Към момента кандидат-осиновителите от чужбина са по-толерантни – приемат в семействата си по-големи деца или такива със заболявания. Според Захариева, ако до края на октомври законът влезе в парламента, следващото лято ще започнат осиновяванията по новия семеен кодекс. А всички данни най-накрая ще са събрани в един Национален съвет за осиновяванията.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
14399 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.11.16 | 22:57

2
Нормално, почти всички деца, които предлагат за осиновяване са хъхряци.
искам професорско от студентка

2017.11.16 | 22:57

1
Генетичен отпадък кой храни?Само психопатите.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини