Първи случай на локално предаден вирус Зика в Малайзия

  • 03 септември 2016 14:49

  • 1325
  • 0
Първи случай на локално предаден вирус Зика в Малайзия
© Getty Images

В Малайзия е регистриран първият случай на локално предаван вирус Зика. Заболелият е 61-годишен мъж в щата Сабах, съобщава Asian Correspondent, позовавайки се на информация от Министерство на здравеопазването.

Генералният директор на ведомството обяви в свое съобщение, че Здравното министерство проверило историята на пътуване на пациента в последно време, пише news.bg.

Установено е, че е по-вероятно вирусът Зока да е причинен от местен източник на инфекция, тъй като пациентът напоследък не е пътувал в чужбина. Затова се смята, че вероятно той е бил ухапан от комар от вида Aedes, заразен със Зика.

На 27 август пациентът получил треска. На 30 август той потърсил лечение в близка клиника.

Тъй като състоянието му се влошило, на следващия ден той отишъл в болница „Кралица Елизабет 2”. Мъжът имал треска, болки в мускулите и диария. В лечебното заведение му били направени изследвания на кръв и урина, като резултатите били положителни за вируса Зика.

Министерството на здравеопазването ще следи от близо и приятелите и семейството на болния, тъй като те може също да са хванали вируса.

В четвъртък Малайзия обяви първия внесен случай на Зика. Заболялата е 58-годишна жена, посетила Сингапур, където официалният брой на заразените от Зика в петък достигнаха 189 случая. Днес броят им беше увеличен на 215, тъй като са потвърдени нови 26 случая. Сред заразените в Сингапур има 11 малайзийци, които живеят или работят там.

Последвайте канала на

Novini.bg
1325 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини