Животновъди сигнализират за неправомерно използване на държавно подпомагане

  • 01 септември 2016 15:30

  • 3401
  • 0
Животновъди сигнализират за неправомерно използване на държавно подпомагане
© Getty Images/Guliver

Животновъди от Ловешка област сигнализират за неправомерно използване на държавно подпомагане. Това стана ясно на заседание на Консултативния съвет по животновъдство за Ловешка област.

Председателят на Съвета Йочко Йочев заяви пред присъстващите, че при направени проверки по жалби и сигнали с представители на Областната дирекция по безопасност на храните в няколко животновъдни обекта било констатирано, че няма животни или бройката не отговаря на броя в информационната система на БАБХ. "Също така няма регистри на животните или същите са неправилно попълнени, няма оправдателни документи - пътни листи или екарисажни бележки, за различния брой животни. Всички проверени животновъди кандидатстват по различни програми за подпомагане към фонд "Земеделие", заяви Йочев и добави, че всички вземат пасища и ливади, без да поддържат съответния брой животни.

Присъстващите в залата животновъди заявиха, че заради такива фермери в една община обикновените животновъди не могат да вземат ливади и пасища да си отглеждат добитъка.

Друго нарушение, за което сигнализират, е, че животновъдните обекти се регистрират като пчелини, а в последствие се вписват и други видове животни и се кандидатства по програми за голямо подпомагане.

Йочев даде за пример, че в един обект от 40 кв. метра са вписани 40 броя кошери с 50 пчелни семейства, кокошки, пъдпъдъци и 160 броя овце, крави и коне, което по думите му е забранено според Наредбата за животновъдните обекти. При проверки на място в обекта обаче животните не са намерени.

Разминавания между регистрирани и реално съществуващи животни са разкрити и в обекти в с. Карлуково, община Луковит, в Угърчин и в тетевенското село Градежница.

"Тези неща не са от сега, а от поне 4-5 години. Кой ги е прикривал такива животновъди без животни през годините, кой е подписвал документите, кой е давал справки от информационната система", попита Йочко Йочев и обвини началник отдел "Здравеопазване на животните" в ОДБХ д-р Огнян Гечев.

До момента няма коментар от Областната дирекция по безопасност на храните в Ловеч. Директорът - д-р Росен Федерчев, е в болнични, а д-р Огнян Гечев - в отпуск.

Консултативният съвет по животновъдство е сезирал за нередностите "Икономическа полиция" и прокуратурата.

По време на Консултативния съвет, на който присъстваха и кметът на община Ловеч Корнелия Маринова, и директорът на Областна дирекция "Земеделие" Димитър Николов, животновъдите решиха да внесат в Министерството на земеделието и храните предложение да бъде отменено отпадането на подписване на споразумение за ползване на ливади и пасища.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3401 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини