Цяла седмица ще събират боклуците в Пирин

  • 22 август 2016 16:16

  • 1826
  • 1
Цяла седмица ще събират боклуците в Пирин
© "За Земята"

За 18-та поредна година "За Земята" организира станалото вече традиционно почистване на защитени територии, като тази година ще насочим към Национален парк Пирин в периода 29ти август - 6 септември. Цяла една седмица ще вложим доброволческа сила, енергия и ентусиазъм. Това обявиха от сдружението, надявайки се да привлекат повече енсуасти към каузата си за чиста природа.

Събирането на боклуци ще става в района около х. Безбог - заслон Тевно езеро - х. Каменица (Беговица) - х. Пирин. За последен път в Пирин сме чистили през 2012 г., а част от тази маршрут е почистван от доброволци на За Земята през далечната вече 2003 г. Това е и една от популярните през летния сезон туристически дестинации, където за съжаление все още се натъкваме на видни и по-скрити отпадъци от всякакъв вид.

Вече заявили желание да се включат в инициативата са над 40 души от цялата страна, сред който както „ветерани“ и дългогодишни участници в предишни почиствания, така и хора, които ще се включат в това приключение за първи път. Надяваме се след нас да останат само следите от стъпките ни и трайни споделени емоции и спомени. Дългогодишната кампания "Боклука в раницата" обхваща по-голямата част от високопланинските и труднодостъпни защитени територии на България. Идеята на кампанията е не само да почисти скрития под камъните и между клековете отпадък, но и да събуди едно по-отговорно и разумно отношение към планината и природата. За поредна година ще припомним за основното правило, което всеки по-отговорен турист трябва да следва, а именно да прибира всички вече празни опаковки обратно в раницата си, тъй като в планината всеки сам е отговорен за отпадъка си. Още по-важно е да консумираме по-умерено и според нуждите си.

Един от основните проблеми на хижите са използването на пластмасови чашки и чинийки за еднократна употреба, която често отива в хижарските печки, отделяйки високо токсични вещества в чистия планински въздух. Решението е лесно – използване на собствени съдове и прибори, уточняват още организаторите. За каузата те разчитат  на дарения и доброволци. Средствата се набирани от хора, подкрепящи инициативата и „продажбата“ на тениски, канчета, торбички. Участниците в самото чистене заплащат такса участие от 10 лв., която отива във фонда за набиране на средства за следващото почистване. Срещу тази сума всеки участник получава места за свободно къмпингуване, вкусни вегетариански гозби, работни ръкавици и чували за боклук, както и безброй предвидени и непредвидени хубави мигове. От участниците се очаква е полезен и приятен доброволен труд, положителната мисъл, песен и събрани дърва за вечерния огън. Тази година почистването се подпомага и от проекта „Училище за устойчиво развитие и активизъм“ на За Земята и Приятели на Земята Европа, за който също ще споделим по време на лагера.

Повече информация за чистенията през годините може да откриете тук, а за почистването тази година актуална информация във Фейсбук събитието ни.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
1826 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
FM

2016.08.23 | 06:41

1
А боклуците от МС, ще бъдат ли там.

Добави коментар

Водещи новини