Кардиолог: Има данни, че се отслабва и с тренировки по 1 минута

  • 20 август 2016 11:18

  • 8257
  • 0
Кардиолог: Има данни, че се отслабва и с тренировки по 1 минута
© Getty Images/Guliver

В основата на отслабването е решителното намаляване на храната без компромис с нейното качество - здравословното хранене е скъпо. Намаляването на порциите и подбирането на нискокалорична храна винаги дава резултат. Не говорим за крайности и глад, защото, ако например в борбата с пушенето човек може да подходи радикално и напълно да ги спре, войната с килограмите не може да се спечели по същия начин. Това каза пред "24 часа" кардиологът доц. Сотир Марчев.

"Съветът ми е: нищожни порции, но храната да е качествена. Това означава диетата да е съставена от сезонни плодове и зеленчуци, малко сурови ядки, риба".

"Проучванията от последните години доказаха, че не е толкова важно дали намаляваме мазнините или въглехидратите, а категоричното ограничаване на калориите. Има данни, че се отслабва и с тренировки по 1 минута. Към това трябва да се добави увеличена физическа активност и промяна в поведението. Човек трябва да си даде сметка кои условия го поощряват да яде и да ги избягва. Ако изпуска контрола, когато се храни пред телевизора, да го прави при други условия", посочва специалистът.

По думите на Марчев спортът не е решаващото условия за отслабването, но има важна спомагателна роля. "Като физиологичен процес отслабването представлява разграждане на тъкан. Ако се движим, се разгражда мастна тъкан, ако лежим, се разграждат мускулите, което забавя процеса на отслабване, защото мускулите са тези, които изразходват енергията и със стопяването на мускулна тъкан намалява и разходът на енергия. Мазнините са резервна енергия, допълнителна гаранция, че временна липса на храна няма да унищожи човека и няма да е пречка за продължаване на рода. Има си ред на “харчене” на мазнините. Тялото първо разгражда мазнините, които му вредят или от които най-малко се нуждае, а това са тлъстините около корема. Накрая посяга на неприкосновения запас мазнини за оцеляване и възпроизводство по дупето и бедрата".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
8257 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини