Болницата в Дупница не се включи в системата за пръстов идентификатор

  • 16 август 2016 08:26

  • 4235
  • 2
Болницата в Дупница не се включи в системата за пръстов идентификатор
©

Болницата в Дупница "Св. Иван Рилски" не се включи в системата за пръстов идентификатор. Причината е, че нямат подробни инструкции за работа с нея, съобщава БТВ.

Например, как трябва да постъпят, ако пациент откаже да се идентифицира с пръст.

„Нямам указания какво да правя с пациентите, които идват в кома или в тежко състояние. Не мога да карам лекарите да им хващат пръста и да им го слагат на четеца преди да оказват медицинска помощ”, категоричен е управителят на МБАЛ „Св. Иван Рилски” – Дупница Росен Тимчев. Въпреки това той увери, че лечебното заведение също ще се присъедини към новата система.

Най-голямата тежест за лечебното заведение е финансовата. Много лечебници настояват четците да се доставят на разсрочено плащане.

Процедурата е сложна и може да доведе до забавяне приема на пациенти, опасяват се лекарите, което е и сред основните причини за отлагане на въвеждането й, обясни д-р Димитър Недим. Той допълни, че лекарите застават зад ръководството, което на този етап е отложило въвеждането на пръстовите отпечатъци и, че настроенията по въпроса сред пациентите са различни.

Директорът Росен Тимчев обясни, са искали първо да видят как ще реагират другите болници на системата и, че ще въведат метода, защото нямат избор. Той изрази надежда техническите коментари по темата да се изчистят и Министерството на здравеопазването да даде указания как се работи със системата. По думите на директора това ще ги натовари и финансово, но нямат избор.

Той допълни, че някои от пациентите категорично отказват и дори се учудват, че трябва да дават отпечатък. Той каза, че не знае как да реагира в такава ситуация, тъй като по този начин пътеката няма да му бъде платена, а те не са частна болница, за да връщат пациенти, и в същото време достатъчно дотират здравнонеосигурени пациенти.
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4235 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Гост

2016.10.10 | 15:02

1
Секнаха ви кранчето лекари крадци.... хахаха. Да ви видим сега как ще крадете с чужди данни

2016.10.10 | 15:02

2
Глупако, дали с пръст - като престъпник ще се идентифицираш или с лична карта не е едно и също. Личната ти карта е документът за самоличност, а не пръстът ти. А покажи пръста си на полицая, когато иска да се представиш, пък гледай какво става. Министър Бъчварова трябва публично да заяви дали личната карта е валиден документ или не.

Добави коментар

Водещи новини