Русия глоби Google с 6.8 млн. долара заради Android

  • 12 август 2016 15:26

  • 2940
  • 0
Русия глоби Google с 6.8 млн. долара заради Android
© GettyImages

Русия наложи глоба в размер на 6.8 млн. долара на Google заради мобилната платформа Android. Според руската Федерална антимонополна служба интернет гигантът не е предприел необходимите мерки, за да направи Android по-отворена платформа и злоупотребява с господстващото си положение на пазара.

Обвинението на руския регулатор е сходно с това на Европейския съюз, който също води разследване срещу Google по три казуса. Един от тях е именно за злоупотреба с господстващото положение на Android, пише dnevnik.bg.

Според руската антимонополна служба Google задължава производителите на мобилни устройства да да инсталират предварително приложенията на интернет гиганта, ако искат да използват Android. По този начин компанията изтласква конкурентите си, които нямат тази възможност.

Google отрича обвиненията. Компанията казва, че всеки може да сключи партньорство с производителите и да инсталира предварително своите приложения на устройствата. Пред в. New York Times тя коментира, че вече е получила уведомителното писмо и ще анализира решението внимателно преди да реши какво да предприеме.

Глобата е нищожна спрямо приходите от 75 млрд. долара годишно на компанията. Това е така, защото Google не е голям играч в Русия, където лидер е руската компания Yandex. Именно тя подаде жалбата срещу Google с аргумент, че нейните услуги нямат равнопоставеност в Android заради действията на интернет гиганта. Още миналата година местните власти наредиха на Google да предприеме съответните мерки, но според тях компанията все още не го е направила и затова е глобена.

Последвайте канала на

Novini.bg
2940 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини