Най-дългият летателен апарат в света проведе първия си тестов полет (видео)

  • 10 август 2016 13:21

  • 3664
  • 0
Най-дългият летателен апарат в света проведе първия си тестов полет (видео)
©

Най-дългият летателен апарат в света - "Еърлендър 10" - известен във Великобритания като "летящият скитник", проведе първия си тестов полет. Предстоят още тестове през идните седмици, като компанията - създател се надява да направи революция в доставките благодарение на машината, предаде БНТ.

"Еърлендър 10" е разработен от британската компания "Хибрид Еър". Уникалната амалгама от дирижабъл и балон с горещ въздух е дълга 92 метра от носа до опашката. Летателният апарат е бил замислен като шпионски самолет за американската армия и е способен да кръжи над военни зони в продължение на седмици, като за целта използва по-малко от 10% от горивото, което би било необходимо на други машини за тази цел.

Когато американската армия спира субсидиите за проекта, частни инвеститори влагат над 25 милиона долара за довършване на необичайното превозно средство. "Еърлендър 10" може да излита и да се приземява вертикално, дори в открити полета, пустини, заледени пространства и водни басейни. Това го прави значително по-универсален от повечето конвенционални летателни апарати. Допълнително, машината побира до 80 тона товари.

Създателите на "Еърлендър 10" възнамеряват - след като проведат поредица от финални тестове през идните седмици - да произведат поне още 12 бройки, които да пуснат за продажба. Според тях, летателният апарат е подходящ за доставка на хуманитарна помощ и други товари до трудно достъпни места, а също така би бил подходящ като атракция, тъй като средната му скорост на движение е около 60 километра в час.

Последвайте канала на

Novini.bg
3664 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини