Робот храни хората с физически увреждания

  • 19 юли 2016 21:35

  • 1807
  • 0
Робот храни хората с физически увреждания
©

Роботизираните апарати за готвене навлизат все повече в модерната кухня, но екипът създал робота Obi има по-благородна цел от просто готвенето на гурме ястия. Тази малка роботизирана ръка е проектирана да даде възможност на хората страдащи от физически увреждания да възвърнат достойнството си, като се хранят сами.

Obi е първият потребителски продукт на компанията за роботика Desin и изглежда като модерен кухненски уред, който обаче, може да подобри на живота на страдащите от заболявания, като амиотрофична латерална склероза (ALS), церебрална парализа, множествена склероза (MS), Паркинсон и мозъчни или гръбначни травми, пише "Монитор".

След като болногледач постави храна в четирите купички на Obi, страдащите може да се хранят сами, чрез прост интерфейс, като с един бутон се движи ръката между купичките с храна, а с друг се избира храната, която роботизираната ръка отнася до устата на хранещия се.

Тези команди може да бъдат персонализирани в зависимост от конкретните нужди и възможности на потребителя. Големите ярки бутони на масата може да бъдат полезни за тези, които все още имат някакви движения на ръцете, но не разполагат с необходимите двигателни умения, за да държат лъжица. Бутоните може да бъдат поставени на пода и да се използва като педали, като има и възглавници, които реагират на най-малкия натиск позволяват команди чрез главата или бузата, а малък превключвател за устата може да се задейства чрез вдишване и издишване.

Има и бутон „Teach Mode” където ръката може да се позиционира ръчно до желаното място, където се намира устата на хранещия се. От този момент нататък, роботът ще се помни тази позицията и ще се връща на нея всеки път, когато потребителят натисне бутона, докато не бъде настроена друга.

Детектори против удар предпазват потребителя от Obi ако ръка или друго пресече пътя му. Чиниите, лъжиците на Obi може да се поставят в съдомиялна машина, микровълнова печка или фризера. Desin казва, че устройството осигурява от два до четири часа време за ядене с едно зареждане на батериите.

Последвайте канала на

Novini.bg
1807 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини