Местят ромите от съборените къщи в "Столипиново" в мезонети в "Шекер махала"

  • 13 юли 2016 21:35

  • 5397
  • 3
Местят ромите от съборените къщи в "Столипиново" в мезонети в "Шекер махала"
© Булфото

Семействата от двете съборени къщи в ромския квартал "Столипиново" още тази вечер ще бъдат настанени в общински жилища на територията на "Шекер махала".

До късния следобед жената, мъжът й и четирите й деца събираха строителните материали, които са останали цели след събарянето на имота, съобщава TrafficNews.bg.

Мащабната акция за събарянето на незаконни къщи в "Столипиново" започна тази сутрин. Акцията предизвика напрежение в квартала. Ромите се опитаха да спрат багерите, но полицията им попречи. Освен жилищни постройки, със заповед на РДНСК се събарят и незаконни гаражи и павилиони.

„Когато има изборите какво правим – дават кюфтета и бири, да се настанят в съвета, а сега събарят, не ги ли е срам”, заяви Асен Грозданов, който обитава един от съборените имоти в квартала. Мъжът е разочарован, че по време на избори политиците обещавали на ромите чудеса, а сега им бутат къщите.

„Община Пловдив ще осигури временни жилища на обитателите от съборените къщи”, съобщи заместник-кметът по общинска собственост Димитър Кацарски.

„Искаме да изкупуваме мястото, но никой не ни обръща внимание. Имаме и бременна жена и две деца”, твърди още Асен Грозданов. Десетки полицаи охраняваха влизането на багерите в Столипиново.

Опити за разчистване на терена от 70 декара се правят през последните 8 години, но без успех заради административни пречки. Собствениците на терена искали от ромите наем, те обаче не искали да плащат. Така се стигна до събаряне на незаконните къщи.

„Няма да правя ново, гроб ще си направя с децата, като трябва ще умират, никакъв друг избор нямам”, с ревящ глас каза друга ромка от гетото. Обитателите на имотите твърдяха, че не са били уведомени за акцията, но предварително бяха свалили дограмата и изнесли мебелите от къщите.

В "Столипиново" се очаква да влязат отново багери още следващата седмица, когато ще бъдат съборени 40 незаконни незаконни постройки – сред тях гаражи, магазини и фризьорски салони.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5397 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.08.04 | 17:31

3
Строиш една барака в ,,Борисовата,, бутат те и ти дават мезонет. Далавера е! Ама ме е страх че не съм циганин и ще ме бият.
Българин

2016.08.04 | 17:31

2
Имам страхотно предложение- държавата ни да се прекръсти на Циганария! И без това само циганите имат права в тази държава! А обикновените български данъкоплатци живеят цял живот на квартира и си плащат данъците и сметките, а държавата нехае за тях! За това след като не ни стиска да вземем автоматите и да решим проблема, ни остава единствено да станем малцинство в новата държава Циганария, пък може и тогава да ни огрее слънцето!
Антипаразит

2016.07.30 | 23:34

1
Така е , местят ги от частен , на държавен терен..... колко удобно решение на проблема от политическа гледна точка. Вместо да им построим луксозна камера на 2 нива с принудително впръскване на газ , даже може и да е на 2 нива (тип мезонет). Ще е доста по-практично решение , може да настаняват семейства постоянно . По 200 изпарявания на ден да се правят. ПП: Българите сме толкова изпростяли и лесни за манипулиране , че вече се обезсмисля култивирането на кърлежовия етнос. Ако е за гласуването, модерната ни и мотивирана образователна система в последно време доста упорито създава кадри за т.нар. електорат или с други думи - бълва нискоинтелектуални и невежи гласоподаватели.

Добави коментар

Водещи новини