Подуправителка в „Алфа банк” в далавера за милиони!

  • 03 декември 2011 09:07

  • 7012
  • 6
Подуправителка в „Алфа банк” в далавера за милиони!
© Интернет

Скандалът с изчезналите от „Алфа банк” 23 млн. лева, изнесени от главния й касиер Митевски, не е изолиран случай, научи „ШОУ”.

От афера в трезора е пострадала и бизнесдамата Стефка Стоянова, която твърди, че „Алфа” прилага двоен стандарт към клиентите си.
По думите на Стоянова подуправителката на банката Преслава Добрева е дала над 3 милиона и половина евро лоши кредити на Асен Станоев – бивш директор на “Минералсувенир”. Той дължи над 10 милиона евро общо на различни лица и е бил обявен за национално издирване чрез Държавен вестник още през 2008-а.

Добрева е била негова лична позната. Тя и друг висш банков служител – Николай Спасов, еднолично са разрешавали кредитите в периода 2005-2008 г. Именно през този период са отпуснати кредитите на Станоев, заради първия от които има неприятности Стефка Стоянова. В защитата си пред банковите шефове и съда Добрева се мотивира, че кредитополучателят Станоев е погасил първоначално крупна сума. Шегаджии от банката смятат, че сигурно тя говори за комисионата си.

Иначе няма никакви документи за такъв транш. На журналистическото ни запитване, от банката отговориха, че забравяме за статуквото на банковата тайна. Удобно увъртане да се прикрият фактите. Вътрешен секрет остава и защо, въпреки нарушенията й, Преслава Добрева не само не е била уволнена, но е била преназначена на други възлови позиции – първо на поста мениджър клонова мрежа, а после – да отговаря за... жалбите срещу служители на банката. Удобна позиция за компромати срещу онези от колегите й, които шушукат из ъглите, че „Моцарела” Добрева е рушветчийка и че пластичните й операции я „сродяват” с Лили Иванова.

Дали между Добрева, крадливия Митевски и изчезналия в Женева Оливие Хол е имало връзка, е въпрос към компетентните власти. Ние само даваме един анонс, че банката крие притеснителни тайни.

Пръснатите по улицата документи от архива на “Алфа банк” преди време, които вятърът издайнически разпиля по бул. „Левски”, днес навеждат на мисълта, че зад „нехайството на чистачката” може да стои планирано укриване на нарушенията.

Случаят със Стоянова доказва, че служители на „Алфа банк” са действали като частни брокери. Бизнесдамата е бивш съдружник на Станоев във фирма “Медия 96” ООД. Двамата управлявали заедно и поотделно. Открили 13 обекта за химическо чистене. Многократно теглят кредити и ги връщат. До момента, в който Станоев я отвежда в „Алфа банк”, където имал познати. Те щели да им уредят целеви кредит за закупуването на скъпа машина за пране на килими. Всички документи по кредита подписва Преслава Добрева. Станоев и Стоянова теглят от “Алфа банк” 550 000 лева за срок от 5 години.

В онзи момент Стефка Стоянова още няма сериозен повод да се съмнява в съдружника си и затова ипотекира собствени имоти. Случайно обаче след време попада на един финансов баланс, който показва задлъжнялост на дружеството. Пита Станоев какво става, но той замита проблема с фалшиви обяснения. Оказва се, че зад гърба на съдружничката си е изтеглил нов кредит– от “Ес Джи Експресбанк” – на стойност 3 милиона, като подписал Стефка Стоянова във фалшив протокол от общо събрание. Изгубила доверие в съдружника си, тя му предлага да се разделят. Това обаче не я спасява. Съдия-изпълнител поставя под запор къщата й в столичния квартал “Бункера”. Под заплаха е и другият й апартамент в Зона Б-5. Научава още, че бившият й съдружник Асен междувременно е взел още един кредит от “Алфа банк” – за милион и половина евро. С него погасил кредита от “Ес Джи Експресбанк”. Получил и трети кредит от “Алфа” – за 155 000 евро, без да е усвоил по предназначение първия кредит. Машината така и не пристига в България, а от „Вега комерс” отричат Станоев да е правил изобщо заявка за покупката й. Вместо това междувременно измамникът „целево” открил фирма с близко име – „Ас комерс”, оглавявана от жена му.

Съпругата на Станоев изтегля четвърти кредит от „Алфа банк”.

От 2006-а до ден-днешен от банката обаче търсят като длъжник не сем. Станоеви, а Стефка Стоянова. Нейната къща е дадена на търг и жената живее под непрестанен страх какво ще се случи. Случаят бе огласен в „ШОУ” през 2009-а и тогава от банката излъгаха, че Преслава Добрева е уволнена.

По това време се разбра, че и друг приятел на Станоев е бил ограбен по „другарски” от него. За да му услужи, шефът на някогашното „Обществено хранене” Николай Янакиев тегли ипотечен кредит и понеже Станоев не му връща заема, ипотеката застрашава жилището на единственото му живо дете – другите две деца на Янакиев загиват в катастрофи. Трагедията му обаче ни най-малко не трогва „приятеля” му и по същото време той си открива чейнджбюро в София.

Наскоро проплака пореден ужилен от Станоев – член на Ротъри клуб „Витоша”, пожелал анонимност. Той призна, че е дал назаем на Асен Станоев 30 хил. лева. Доволен е, че не успял да му подсигури цялата искана сума - 150 хиляди.

С днешна дата адвокатът на Стефка Стоянова обжалва поредното нейно дело срещу „Алфа банк”. Бизнесдамата търси отговорност от институцията за отпуснатите на измамника Асен Станоев пари, без да е съблюдаван целевият характер на първия кредит. Налице очевидно е измама, в която личи обвързаност на банката с мошеническите действия на Станоев.

 

Последвайте канала на

7012 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
алфа

2013.02.05 | 11:05

6
Вярно е!
бивш

2011.12.07 | 14:51

5
Поредната некомпетентна и фалшива статия.

2011.12.05 | 11:45

4
Тия колко са зле от алфа, веднъж минах да ми обърнат 20 паунда в лева е казвам ви няма такава чеиндж процедура, ма то не бяха лични данни, подписи, проверки на банкнотата, аз направо по едно време щях да им скоча на вратовете и да им прехпя артериите. Отиваш да свършиш някаква работа а те те карат да се чувстваш като първия абориген. Повече не съм повторил тая банка....няма начин да отида при тях дори и да умирам и да ми трябват пари за трансплантация.

2011.12.05 | 11:44

3
Това не са банки това са пирамиди за източване на активите на предприятията в БГ, като БДЖ, АД Слънчев бряг и въобще където са останали милиони за крадене :))))

2011.12.04 | 08:55

2
само така им трябва на банките,да ги крадат,трябва да започнат и да ги взривяват.Банките колко крадат от народа? Сигурно хиляди милиони и свалят по няколко кожи от гърба на българина.В България слагат много по-високи лихви.Да не говорим че в световен мащаб са виновни за всички кризи.Айде да го духат шибаните банки.
394

2011.12.03 | 18:45

1
Браво..нека да крадат още повече,само да не за сметка на хората...щото всеки от нас може да изгори...това е лошото,иначе и аз съм за източването им

Добави коментар

Водещи новини