57- годишен мъж от Павликени стана донор на трима души

  • 13 юли 2016 19:36

  • 4083
  • 0
57- годишен мъж от Павликени стана донор на трима души
©

57-годишeн мъж от Павликени стана донор на нуждаещи се пациенти, съобщават от МОБАЛ „Д- Стефан Черкезов“ във Велико Търново. На 12 юли пациентът на великотърновската болница изпада в мозъчна смърт, в резултат на кръвоизлив в черепната кухина – мозъчен хеморагичен инсулт.

Въпреки грижите на медиците и след констатацията на мозъчната смърт, и въпреки тежката си загубата, близките взеха хуманното решение да дарят органите (сърце и бъбреци) и така да спасят живота на други тежко болни пациенти. Експлантацията на сърцето и бъбреците бяха извършени в столичната УМБАЛ „Света Екатерина“, чийто екип в късните часове на вчерашния ден взе донора, а трансплантациите продължават и към този момент.

Ръководството на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” за сетен път благодари на близките на донора и екипа на д-р Сибила Маринова, началник на Отделение за анестезиология и интензивно лечение и координатор по донорството. Към момента чакащите за трансплантация на сърце и бъбреци българи у нас, които са потенциални рецепиенти, са 1023-ма.

От тях 26 са нуждаещите се от сърце, а 997 от трансплантация на бъбрек. От началото на 2016 г. заради хуманността и смелостта на близките на донорите, професионализма на медицинския персонал и професионалистите по здравни грижи в стационарите (в т.ч. и МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов”), упорството на трансплантационните екипи, ангажираността на екипите на Спешна помощ, Изпълнителната агенция по трансплантация, в страната са извършени общо 21 трансплантации - 18 бъбречни и 3 трансплантации на сърце.

От лечебното заведение изказват своите съболезнования на близките на донора, но и сърдечно им благодарят за силата и човечността, която проявиха в такъв труден и тежък момент. Техният близък е пети случай на пациент, изпаднал в мозъчна смърт от началото на 2016 г. в стационара, но и втори реализиран донор.

Последвайте канала на

Нора Виткова
4083 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини