Автобуси с метан заменят тролейбусите в Перник

  • 14 юни 2016 17:00

  • 1644
  • 1
Автобуси с метан заменят тролейбусите в Перник
© Булфото (архив)

Автобуси с метан ще заместят тролейбусния транспорт в Перник. Решението взе на днешното си заседание Общинският съвет, който одобри актуализиран вариант на прединвестиционно проучване за системата на градския транспорт в Перник. С него общината ще кандидатства по оперативната програма "Региони в растеж" 2014-2020 година.

Според консултанта, изготвил анализа, предвидените средства в предходен проект за купуване на 25 нови тролейбуса, в размер на 5,7 млн. евро, са крайно недостатъчни поради това, че определят единична цена на тролейбус 228 000 евро. Цените на съвременните нископодови тролейбуси започват от 400 000 евро /без ДДС/ и се повишават в зависимост от екстрите, с които се поръчват. Посочената сума за обновяване на общинския тролейбусен транспорт ще бъде достатъчна за купуване на първия етап на 15 единични нископодови тролейбуси с дължина 12 м, с климатизация на кабината на шофьора и салона за пътници, смята фирмата-анализатор. Специалисти уточняват, че предвидената сума за ремонт на инфраструктурата на тролейбусния транспорт ще стигне да се подменят 20 000 м контактна мрежа еднопосочно и 20 000 м кабел ниско напрежение.

Необходимо е да се изграждат нови токоизправителни станции, контактната мрежа е 30-годишна, тролейбусите са стари, така че обновяването на този вид транспорт е икономически неефективно, коментира кметът Вяра Церовска, цитирана от БТА. Съветникът Андрей Андреев, който е и бивш кмет на Перник припомни, че тролейбусната мрежа е построена от жителите на града чрез самооблагане. По думите му подобно решение не е в полза на перничани и ще ликвидира общинския транспорт. Тролейбусите в Перник спряха да се движат от март 2015 г. заради натрупани дългове.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1644 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.06.14 | 23:15

1
След това ще минат на въглища

Добави коментар

Водещи новини