Задвижвана от слънцето автономна лодка прекосява Атлантическия океан

  • 08 юни 2016 21:18

  • 3356
  • 2
Задвижвана от слънцето автономна лодка прекосява Атлантическия океан
©

Докато всички следят пътуването на Solar Impulse 2, захранвания от слънчева енергия самолет, който в момента е по средата на своя рекорден полет около света, изглежда, че има свой побратим във водата. Solar Voyager е автономен, захранван със слънчева енергия каяк, който в момента плува през Атлантическия океан, пише "Монитор".

Идеята е подобна на Klepper E-Kayak, но докато E-Kayak е лодка задвижвана от човек с добавени слънчеви панели, Solar Voyager е проектиран да бъде напълно безпилотен. Той може да достигне максимална скорост от 5 км/ч бяга използвайки соларни панели с мощност 280 вата, съхранявани в батерии за пътуване през нощта, като се свързва с мрежата от спътници Iridium за навигация към предварително програмирани GPS точки.

Роботизираната лодка е 5.5 м дълга и 2, 0.76 м широка, с корпус изработен от алуминий. Поради дизайна си, лодката тежи около 250 кг), за което екипът на проекта признава, че е недостатък от гледна точка на съпротивлението и ефективността, но компромисът е направена за да бъде по-здрав и по-стабилен плавателния съд, имайки по-добра устойчивост на удари.

Приоритетната здравина може да се окаже водеща за успеха или провала в открити води, когато Solar Voyager преминава през Атлантика. Лодката стартира от Глостър, Масачузетс, на 1 юни, като се опитва да достигне до Лисабон, Португалия, което се очаква да отнеме четири месеца.

На всеки 15 минути по време на пътуването си, лодката съобщава местоположението си, както и детайли за своята скорост, поведение, метеорологични условия и енергията, която е произведена и използвана.

Ако е успее, Solar Voyager ще бъде първата автономна лодката прекосила Атлантическия океан, както и първата лодка, която преплува океан с помощта само на слънчевата енергия.

Можете да следите пътуването на Solar Voyager е на картата на сайта на проекта, или да се информирате от редовните актуализации в Twitter.


 

Последвайте канала на

Novini.bg
3356 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.06.11 | 21:59

2
Е. И кво ?

2016.06.11 | 21:59

1
Макет, картонен при това.

Добави коментар

Водещи новини