Сложиха пейсмейкър на ​тасманийски дявол

  • 02 юни 2016 13:25

  • 5192
  • 1
Сложиха пейсмейкър на ​тасманийски дявол
© GettyImages

Тасманийски дявол на име Ник беше върнат в обиталището си в зоопарка в Сан Диего след успешна операция по имплантиране на пейсмейкър. Това е втората подобна процедура, извършена върху представител на застрашения вид.

През януари, по време на редовен медицински преглед, ветеринарите на зоопарка в Сан Диего установяват, че тасманийският дявол Ник има аритмия. След като му правят ЕКГ и ЕЕГ, потвърждават че бозайникът страда от заболяване, което кара сърцето му да бие много бавно и неравномерно. След консултация с ветеринар-кардиолог от Калифорнийския университет, се стига до извода, че най-добри шансове Ник ще има, ако му бъде поставен пейсмейкър, съобщава БНТ.

Операцията е извършена на 11-ти май и протича без усложнения. Тасманийският дявол е изписан от специализираната болница още на същия ден и прекарва две седмици в специален хабитат, за да се възстанови. Според д-р Кора Сингълтън, която извършва операцията, пейсмейкърът ще гарантира поне още една-две години щастлив живот на застрашения бозайник.

Популацията на дивите тасманийски дяволи е намаляла с над 90 на сто за последните 20 години. Причината за това е рядка и нелечима болест, която се предава чрез ухапване, което е чест любовен ритуал при вида.

За опазване на най-големия торбест бозайник от изчезване е създадена специална програма, като зоопаркът в Сан Диего е един от 36-те, одобрени да отглеждат тасманийски дявол.

Последвайте канала на

Novini.bg
5192 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Mitaka

2016.06.11 | 16:51

1
много е готин...сладур.!

Добави коментар

Водещи новини