Броят на електромобилите в София нараства

  • 18 май 2016 15:11

  • 6470
  • 0
Броят на електромобилите в София нараства
© Булфото

Броят на електромобилите в София нараства, заяви заместник-кметът на София Дончо Барбалов по време на панел "Енергия на бъдещето: зелени градове" в рамките на Дванайсетата световна среща на българските медии, която се състои в Прага.

В момента в София има само шест зарядни станции, което по думите на Барбалов е крайно недостатъчно. "Като община сме осигурили максимални преференции за собствениците на електромобили - няма данъци, не се плаща синя и зелена зона. Ако успеем да увеличим броя на зарядните станции, ще дадем допълнителен стимул за по-широка употреба", каза още заместник-кметът.

Той представи свършеното от общината до момента за предотвратяване на вредните емисии в столицата, както и какво още предстои - оптимизация и обновяване на градския транспорт, реновиране на сгради от гледна точка на енергийната ефективност, изграждане на велоалеи, намаляване на трафика в централната част на града.

Ярослав Мацек от "ЧЕЗ Груп", генерален спонсор на медийната среща, представи проекта "Е-мобилност", който компанията разработва в Чехия от няколко години. По думите му в Чехия са регистрирани около 500 електромобила, като прогнозите са от 2020 г. да има рязко увеличение на броя им. В по-дългосрочен план той предвижда електромобилите или така наречените хибриди да бъдат около 20-30 процента от всички превозни средства.

"Електромобилите ще се използват за кратки разстояния в градовете и около тях. За по-големи разстояния ще се ползват класическите автомобили на бензин и пропан-бутан. Има марки, които ще произведат и по-луксозни автомобили за по-дълги разстояния, но основно ще са за кратки", добави Мацек.

Той отбеляза, че автомобилите са с висока цена, но разходите за експлоатация са минимални и даде за пример, че зареждането се таксува с месечен абонамент от 5 евро. По думите му компанията започва тестове на електрически автобуси за центъра на града.
"Подобни идеи се опитваме да прилагаме и в други страни, включително и в България", каза още Ярослав Мацек, цитиран от БТА.

Мартин Валах от "Корадо Груп" заяви, че фирмата е шестият по големина производител на отоплителни тела в Европа и сътрудничи за опазване на зелената среда. Тя има три предприятия извън Чехия - едно от тях е в Стражица, което работи от 1998 г. По думите на Валах през последните години производството в Стражица е реновирано и модернизирано. "Ние купуваме нови технологии от Западна Европа и ги прилагаме в нашите заводи в чужбина и в България. Поставяме акцент както в опазването на околната среда и зелената промишленост и имаме 100 процента ръст на продукцията в Стражица през последните години", заяви още Валах.

Той добави, че през 2013 г. са започнали проект за намаляване на разходите при използване на отоплителни тела, придобили са и фирма за производство на конвектори, които изнасят в цял свят.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
6470 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини