Бежанците в Гърция не искат да бъдат заселени в България

  • 18 май 2016 07:19

  • 4534
  • 3
Бежанците в Гърция не искат да бъдат заселени в България
© Gettyimages

Бежанците, намиращи се в лагери в Гърция, категорично отказват да бъдат заселени в България по програмата на ЕК за разпределение на мигрантите в страни - членки на ЕС, съобщи в. "Файненшъл таймс".

Според изданието българските власти обявили, че засега могат да приемат 47 души от бежанските центрове в Гърция. След като разбрали, че ще бъдат заселени в България, 36 от тези хора се отказали да участват в програмата за презаселване, а други 7 души изобщо не се явили, за да бъдат транспортирани. В България са изпратени едва 4 души от тези 47, казват представители на гръцкото правителство пред в. "Файненшъл таймс".

Бежанците не искат да ходят и в Румъния, въпреки че броят на отказалите се да заминат там е доста по-малък, отколкото на тези, разпределени да дойдат у нас. Властите в Букурещ обявили готовност да приемат 67 души, като 32-ма веднага отказали, след като разбрали къде ги изпращат, или пък изчезнали от лагерите. Мигрантите не искат да ходят и във Франция, твърди в. "Файненшъл таймс". От 388 избрани да заминат там 26 са отказали. От общо 1324 обработени молби на мигранти за разселване по програмата на ЕК 191 души са се отказали впоследствие от участието си в нея или не са се явили за отпътуването, което прави един на всеки седем души, изчислява изданието. Бежанците се притесняват, че ги преместват в страни, които са далеч от роднините и приятелите им, обяснява представител на ООН.

Безвизовото пътуване на турци в страните от ЕС ще увеличи вероятността от извършването на терористични атаки, се казва в доклад на експерти на ЕК, цитиран от британският в. "Дейли телеграф". Отпадането на визите е част от споразумението между ЕС и Турция от 18 март, чиято цел е намаляване на бежанския поток към Европа. Според евроекспертите след отпадането на визовия режим чуждестранни терористи и членове на организирани престъпни банди ще започнат да търсят турски паспорти, за да влязат лесно в Европа. 75-те милиона турски граждани ще имат правото да влизат в ЕС без визи от края на юни, ако Анкара изпълни поставените й от Брюксел условия за това, пише в. Сега.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4534 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.06.02 | 16:30

3
То Българите не искат да останат във България камо ли бежанците!
...

2016.05.24 | 00:22

2
И ние не искаме да бъдат заселвани в България

2016.05.24 | 00:22

1
Много правилно , бежанци, тук не е за вас !

Добави коментар

Водещи новини