Боян Петров оставил мартеничка на връх Анапурна

  • 02 май 2016 15:39

  • 1654
  • 0
Боян Петров оставил мартеничка на връх Анапурна
© Боян Петров

Алпинистът Боян Петров заяви, че е изненадан колко време му е отнело изкачването на връх Анапурна, който е десетият на планетата. Пред БНТ той каза, че е много уморен, но и много доволен.

"Успях да направя изкачване на върха, всичко мина по план, обаче си е много уморително, защото имаше огромни разстояния. Този връх ме изненада с това, че е нисък и в същото време ми отне два пъти повече време в сравнение с останалите осемхилядници, които съм катерил", заяви Петров от базовия лагер.

Анапурна е висок 8091 метра, докато Петров е изкачвал втория К2 (8611 м) и третия Канчендзьонга. Характерното при Анапурна е, че базовият лагер е вероятно най-ниско от всички осемхилядници - на около 4200 метра. Лагерът за атака е на 7200 метра.

Боян Петров сподели, че е оставил на върха мартеничка като знак, че е бил там. В близките дни той ще пътува до Катманду, където да мине медицински прегледи.

"Следващата ми цел е да отида в Катманду, да се прибера след няколко дена и да се прегледам при лекар. Ако нямам проблем, следващата цел е Макалу", добави той.

Последвайте канала на

Novini.bg
1654 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини