Разработват вятърни турбини, по-високи от Емпайър Стейт Билдинг

  • 22 март 2016 09:54

  • 1930
  • 0
Разработват вятърни турбини, по-високи от Емпайър Стейт Билдинг
© GettyImages

Стремежът за увеличаване на генерираната вятърна енергия води до все по-големи и по-големи витла. Нова конструкция обаче надминава човешкото въображение - витла с дължина 200 метра или повече от две футболни игрища, пише "Фокус", цитирайки Los Angeles Times.

В момента най-дългите витла са 80 метра. Произведеното от тях електричество се потребява от американския град Сан Диего. “Наричаме го екстремен мащаб,” казва за новите мега витла инженерът от Вирджинския университет Ерик Лот.

Лот е един от ръководителите на екипа, в който участват представители на четири университета и две национални лаборатории. Учените разполагат с три години, за да конструират и тестват прототип.

Първата проектирана конструкция предвижда поставяне на две, вместо три витла. Изграждането на ветрогенератор с такъв размер ще изисква кула с височина 480 метра. За сравнение, това е над 100 метра повече от височината на легендарния небостъргач Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк. Диаметърът на съоръжението ще бъде най-малко 400 метра. “Това, което предлагаме е зашеметяващо в редица отношения, но смятам, че е възможно,” казва Лот.

Огромните витла биха генерирали до 50 мегавата електричество - 25 пъти повече от енергията, произвеждана от стандартна вятърна турбина. Департаментът по енергетика на САЩ финансира проекта. Предвижда се до 2019 година да се създаде прототип в мащаб едно към десет, който ще се тества в Националната лаборатория за възобновяема енергия в Колорадо. Освен генерирането на повече електричество, една от главните цели на проекта е да се намали цената на вятърната енергия с до 50 процента.

Дори ако исполинските турбини преминат успешно тестовете през 2019 година, посочва Лот, вероятно ще минат между 10 и 15 години до изграждането на първото съоръжение.

Последвайте канала на

Novini.bg
1930 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини