Изкуственият интелект на Google победи световния шампион в играта Го

  • 17 март 2016 17:10

  • 2530
  • 0
Изкуственият интелект на Google победи световния шампион в играта Го
© GettyImages

Има ли шанс човек да победи машина в една изключително сложна стратегическа игра? Отговорът е да, но засега само в една партия.

Това се случи в двубоя между изчислителния алгоримът на „Гугъл” „АлфаГо” и световния шампион в играта Го Лий Се-дол. Изкуственият интелект победи човека с резултат 4:1, като единствено в четвъртата партия допусна грешка, предаде TV Evropa.

Изкуственият интелект AlphaGo на Google записа историческа победа срещу един от най-добрите шампиони на японската игра Го. Специално разработеният алгоритъм спечели с 4:1 двубоя си от общо пет игри срещу шампиона Лий Се-дол от Южна Корея.

Google спечели 1 млн. долара от мача, като ще дари парите за благотворителност. Истинската награда за компанията е успехът на изкуствения интелект в една от най-сложните игри. До момента AlphaGo има 9 победи и една загуба, като тя е именно от Се-дол в четвъртата игра от мача помежду им. Миналата година алгоритъмът победи с пет на нула друг шампион на играта.

Лий Се-дол - световен шампион в играта Го:
Разочарован съм, че двубоите приключиха както и че не успях да се представя добре в тях. Не смятам обаче, че АлфаГо е по-добър от човек. Мисля, че хората имат добри шансове срещу алгоритъма. Играта е много по-сложна от шаха, като се разчита и на интуиция, която няма как да бъде пресъздадена в машините. Въпреки това AlphaGo успява да се справи срещу най-добрите играчи, като разчита на техники и постижения от други подобни алгоритми, които Google вече използва в някои от своите услуги.

Само преди две години се смяташе, че ще е необходимо поне десетилетие преди изкуствен интелект да може да побеждава хора на Го. Сега това е факт, при това срещу двама от най-добрите играчи, като Се-дол е смятан за най-добрия от последното десетилетие. Победата на AlphaGo е особено значима и при положение, че алгоритъмът сам е научил как се играе на Го и сам избира стратегиите си без никаква допълнителна помощ. Освен това инженерите на Google нямат право да променят по какъвто и да е начин настройките или кода на AlphaGo между игрите.

Последвайте канала на

Novini.bg
2530 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини