Екзекутираха всички мъже в село в Иран заради наркотрафик

  • 29 февруари 2016 20:48

  • 5459
  • 6
Екзекутираха всички мъже в село в Иран заради наркотрафик
©

Цялото мъжко население на село в провинция Систан и Белуджистан в Южен Иран е било екзекутирано заради това, че се занимава с наркотрафик. Това заяви миналата седмица вицепрезидентът по въпросите за жените и семейството Шахиндох Молаверди в интервю за иранската агенция "Мехр".
 

"Имаме село в провинция Систан и Белуджистан, където всеки един от пълнолетен мъж е екзекутиран.", каза Молаверди, но не уточни за кое точно населено място става въпрос и за какъв срок от време са били изпълнени присъдите.

"Децата на тези хора са потенциални наркотрафиканти, тъй като ще търсят отмъщение и начин да издържат семействата си. За тези хора няма надежда.", заяви още тя.

Молаверди допълни, че съдбата на семействата на екзекутираните е грижа и дълг на обществото, пише dnevnik.bg.

"Ако не бъдат подкрепени, тези хора са предразположени към престъпления", допълни Молаверди. Тя също така подчерта като положителен факта, че правителството на президента Хасан Рохани е задействало спрените преди него програми за семейно подпомагане.

Иран е една от страните с най-често изпълнявани смъртни присъди в световен мащаб. По данни на "Амнести интернешънъл" през 2014 година в страната са били екзекутирани чрез обесване най-малко 753 души.

Ислямската република е втора в света по този показател, като отстъпва единствено на Китай. През 2015-та цифрите са още по-шокиращи – над 700 екзекуции само до средата на годината. Над половината от смъртните наказания са именно по обвинения за трафик на наркотици.

В началото на годината Службата на ООН по наркотиците и престъпността подписа с Иран нова програма против наркоразпространението. Тя предвижда предоставянето на финансова помощ в размер на 20 млн. долара за борба с изключително наболелия проблем. Това предизвика протестите на редица организации за човешките права. Те желаят ООН да прекрати финансирането на подобни програми докато ислямската република не премахне смъртното наказание за предстъпления, свързани с наркотици.

"Скорошният случай на обесване на всеки един мъж в иранско село показва изумителните мащаби на екзекуциите в страната. Тези екзекуции,свързани с арести на младежи, мъчения и нечестни или несъществуващи съдебни процеси, показват явно неуважение към закона. Срамно е, че ООН спонсорира това." Това заяви през Гардиън Мая Фоа, член на групата, обявяваща се против смъртното наказание, "Реприйв".

Провинция Систан и Белуджистан е един от най-бедните региони в Иран. В по-голямата си част, населението там живее под прага на бедността. Именно поради тази причина отглеждането и разпространението на наркотични растения е единственият източник на доходи за голяма част от хората там.

Последвайте канала на

Novini.bg
5459 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2016.04.14 | 16:53

6
За наркотици, само смъртни присъди по целия свят. Никакъв либерализъм.

2016.04.14 | 16:53

5
Таке се прави-не някви глупости за реабилитация.

2016.04.14 | 16:53

4
Не се месете във вътрешните работи на страната...те си знаят!Намесехте се в Ирак....намесехте се и в Либия...и в Сирия и ос.рахте не само страните, но и Европа
ТОЙ БЕШЕ ПРАВ

2016.04.14 | 16:53

3
КОГАТО ИМАШ НОРМАЛНО ОБЩЕСТВО ИМАШ И НОРМАЛНА ДЪРЖАВА С НОРМАЛНИ ЗАКОНИ.ПОКЛОН ПРЕД ИРАНСКИЯ НАРОД И ДЪРЖАВАТА ИРАН--ТОВА Е ДЪРЖАВА ЗА ПРИМЕР ЗА НОРМАЛНОСТ

2016.03.15 | 13:01

2
Модераторе,когато говоря истината,ти я приемаш за лъжа,за това ме триеш.Но бог вижда

2016.03.04 | 09:43

1
да им прatiм от нашite bукluci extradirane i e екз.....

Добави коментар

Водещи новини