Екатерина Захариева: Обидно е да се твърди, че евродокладите се пишат по доноси

  • 28 януари 2016 14:36

  • 2339
  • 4
Екатерина Захариева: Обидно е да се твърди, че евродокладите се пишат по доноси
© Булфото

Министърът на правосъдието Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на нарече обида към Европейската комисия (ЕК) и българските институции твърденията, че докладите за напредъка в съдебната реформа се пишат по доноси. Захариева коментира темата на редовното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), от което се очаква официалната позиция на съдебните кадровици към силно критичния към работата им евродоклад, предаде БНР.

В коментара си Захариева на практика защити предшественика си Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския, към когото от различни страни бяха отправени обвинения, че се опитва да повлияе върху това докладът от Брюксел да бъде силно критичен.

Докладът се формира въз основа на становища на всички институции, обясни Захариева и допълни, че подаваната към Брюксел информация винаги е актуална.

Министърът на правосъдието леко повиши тон на съдебните кадровици по повод неофициални техни коментари, че им дължи отчет за срещите си в европейските институции.

"Нека да се уважаваме помежду си", призова членовете на Съвета Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на и си тръгна, без да дочака дебата по доклада на Европейската комисия. Препоръките от него ще бъдат обсъдени на първото заседание на новосформирания от нея Съвет за съдебна реформа. На това заседание ще се пише план-график по европейските препоръки, като Захариева напомни на членовете на ВСС, че се чакат и техните предложения.

Интересен момент от днешния дебат беше искането на Соня Найденова - доскоро представляваща ВСС, да се направи анализ на прокуратурата от 2013 г. насам. След 2012 г., когато беше най-силно критичния доклад към прокуратурата, имаше обещания да се направи функционален анализ, да се напише план за действие, всички тези критики да бъдат неутрализирани в годините.

Соня Найденова настоя да се направи анализ на този функционален анализ, да се види какво от обещанията е свършено. Това даде повод на главния прокурор остро да реагира и да обвини съдебните кадровици, че години и месеци наред не са се интересували от работата на прокуратурата и сега съвсем конюнктурно настояват да им прави някакъв голям анализ, който той няма да направи, тъй като както било по закон всяка година внасял доклада за работата на прокуратурата във ВСС, а той го бил подмятал и подхвърлял просто за сведение.

На финала на този разговор все пак се постигна съгласие, че прокуратурата ще даде някакъв отчет на мерките, които е предприела през годините, за да се види какво е обещано и какво е свършено.

Заседанието на ВСС продължава.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2339 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ВАЖНО!

2016.02.04 | 13:47

3
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените обл. Бургас. На Елените не плащат, там ще бъдете нищожества и на всичкото отгоре ще работите без пари! Настаняват те в общежитие без никакви условия за живеене! Отношението е като към животни!

2016.02.04 | 13:49

4
Стига бе откачалко!
ххх

2016.01.28 | 20:31

1
Вещо лице Антон Николов Окр.съд П-к е корумпирано!

2016.02.04 | 13:46

2
Тъй ли?

Добави коментар

Водещи новини