„Ал Кайда” атакува със стрелба и експлозиви хотел в Буркина Фасо (снимка+видео)

  • 16 януари 2016 07:41

  • 2001
  • 2
„Ал Кайда” атакува със стрелба и експлозиви хотел в Буркина Фасо (снимка+видео)
©

Бойци на „Ал-Кайда в Ислямския Магреб” атакуваха със стрелба и експлозиви района  хотел в центъра на Уагадугу. Нападателите се барикадираха в „Сплендид”, като взеха и заложници. Четиризвездният хотел често приютява представители на ООН в Буркина Фасо, както и други западни гости и официални лица.

Силите за сигурност отцепиха района, като по-рано тази сутрин започнаха спасителната операция.

След щурм  срещу окупирания от джихадисти хотел са спасени 33 заложници, предаде ТАСС. По данни на „Ройтерс”, обаче, жертвите в хотела са поне 20, а ранените - 15.

Освен това, огнеборците са открили 10 тела в ресторант наблизо.

На този етап не е ясно дали в ръцете на екстремистите има още цивилни.

Сред спасените е социалният министърът на страната Пенгвинде Савадого. Операцията продължава, допълват от руската агенция, като цитират властите в страната.

По информация на западни медии, в началото на щурма полицейските и армейски части, подпомагани от военни от Франция и САЩ, са използвали експлозиви, което е довело до пожар на първия етаж на хотела.

„Ройтерс” цитира медицински източници, според които сред ранените има хора с огнестрелни рани, както и такива, които са пострадали след падане от високо.


Все още не е ясна самоличността и националността на жертвите. Това е поредната ислямистка атака тази седмица, след тези в Турция, Индонезия и Нигерия. Според западните медии, вчерашното нападение е първо по рода си на територията на Буркина Фасо.

В края на ноември хотел „Радисън Блу” в Бамаку, столицата на Мали, беше щурмуван от джихадисти на „Ал-Кайда”, като при атаката тогава загинаха десетки, включително и чужденци, припомня БТВ.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2001 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
tranzistor

2016.02.01 | 22:22

1
Защо никои не коментира терористичната атака в Уагадугу? Някои ще си сложили ли сега в профила във фейсбук знамето на Буркина Фасо? После не разделяме хората на категории, всички са важни и т.н. Ако беше във Франция или САЩ всички щяха да са залепнали пред пряко предаващите телевизии от цял свят. Ама в Буркина Фасо, Индонезия, Мали, Ливан и др. не са важни...
zz

2016.02.03 | 23:38

2
ima si prosto obqsnenie ako se zamislish malko po dalboko ot kolkoto si sviknal moje i da uspeesh lek den

Добави коментар

Водещи новини