Имах една мечта - да оздравея, разказва първата българка с трансплантиран бял дроб

  • 15 януари 2016 10:12

  • 1232
  • 0
Имах една мечта - да оздравея, разказва първата българка с трансплантиран бял дроб
©

Единствената мечта, която съм имала, е да оздравея и да имам един напълно нормален живот. Вярвам, че Бог много ми помогна.

Това заяви в сутрешния блок на бТВ първата жена в България с трансплантиран бял дроб – 26-годишната Таня Боргоджийска от град Раковски.

Таня се ражда със сърдечен проблем и още преди да навърши една годинка я подлагат на операция. Белият й дроб обаче се разболява и оттам нататък животът й се превръща в борба за глътка въздух.

„Бях отначалото на детската градина до четвърти клас в санаториум за сърдечно болни. Там бях под лекарско наблюдение, там учих и живеех. След това баща ми реши, че няма смисъл повече и си ме взе обратно”, разказва Таня.

По това време Таня губи и майка си. А тийнейджърството й минава в контролни прегледи при водещи кардиолози, които я объркват.

„И всяка година ми казваха, че нищо ми няма, всичко е наред и съм много добре. С всяка година оплакванията ми ставаха все повече и повече. Даже ми бяха казали, че това е на психична основа и имам нужда от внимание. И съм симулирала тези симптоми”, казвали лекарите на момичето.

Когато става на 18, късметът я води при друг кардиолог. Лекарката веднага й поставя диагнозата - белодробна артериална хипертония. Рядка болест, която води до преждевременна смърт. Веднага назначават медикаментозно лечение.

Оказва се, че единственият шанс е трансплантация на бял дроб, защото в един момент или сърцето ще спре да функционира, или белият дроб.
„Не можех да го осъзная, не се осъзнава такова нещо. Не зная как да го опиша – хем си казваш „Леле, чак толкова ли съм зле”, хем си казваш „Това не може да е истина”.

Единственият шанс за втори живот е операция във Виена, която струва 120 хиляди евро. Здравната каса поема разходите по цялата операция. В края на юли миналата година 31-годишна жена от Дубровник става донор на българката.

След 10-часовата операция настъпват тежки усложнения. Таня е на косъм от смъртта. Лекарите не са давали големи надежди, имала е кръвоизлив в мозъка. През цялото време до Таня е сестрата на баща й.

Всичко обаче приключва благополучно. Няколко месеца по-късно Таня вече е у дома, продължава с рехабилитацията и с всеки изминал ден се чувства все по-добре.

26-годишното момиче вече крои планове за бъдещето си. Иска да се занимава с моден дизайн, след като се възстанови напълно.

Последвайте канала на

1232 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини