Аятолах Хаменей заплаши Саудитска Арабия с божие отмъщение заради екзекуцията на шиитски духовник

  • 03 януари 2016 18:36

  • 2645
  • 1
Аятолах Хаменей заплаши Саудитска Арабия с божие отмъщение заради екзекуцията на шиитски духовник
© Getty Images/Guliver

Иранци нападнаха посолството на Саудитска Арабия в Техеран в неделя в протест срещу екзекуцията на шиитския духовник Нимр Бакер ал Нимр, предадоха световните агенции.

Част от сградата беше подпалена с коктейли “Молотов”, съобщи агенция Тасним, цитирана от ДПА.

Протестиращите успяха да проникнат на територията на мисията и започнаха да чупят мебелите, някои дори се качиха на покрива. Иранската полиция успя да ги прогони от комплекса. 40 души бяха арестувани, а мнозина протестиращи останаха пред сградата.

Във втория по големина ирански град Машхад протестиращи нападнаха и подпалиха саудитското консулство в събота вечерта.

Видният шиитски духовник шейх Нимр ал Нимр беше измежду 47 души, осъдени на смърт, след като бяха обвинени в терористични прояви в Саудитска Арабия. Шейх Нирм беше поддръжник на масовите антиправителствени протести, които избухнаха в източната провинция на страната през 2011 г., където шиитското малцинство от дълго време се оплаква, че е маргинализирано.

Екзекуциите бяха проведени едновременно на 12 места в цялата страна. Убити бяха и сунити, уличени във връзки с терористични атаки от 2003 г., водещи до “Ал Кайда”.

Ал Нирм беше упорит критик на сунитското кралско семейство. Смъртната му присъда беше потвърдена през октомври 2014 г., а семейството му заяви, че е бил обвинен и в подстрекаване на “чуждестранна намеса” в кралството.

Божията ръка ще отмъсти за екзекуцията на Нимр Бакер ал Нимр, заяви иранският върховен водач аятолах Али Хаменей, предаде Франс прес. Няма съмнение, че несправедливо пролятата кръв на този мъченик скоро ще роди своите плодове и божието възмездие ще се стовари върху саудитските политици, заяви Хаменей. В реч пред духовници, публикувана на официалния му сайт, той нарече екзекуцията “политическа грешка” на саудитския режим, предаде Ройтерс. Иран привика саудитския шарже д'афер в Техеран, за да протестира срещу екзекутирането на Ал Нимр. След нападението на саудитското посолство в Техеран говорителят на иранското външно министерство Хосеин Джабер Ансари призова полицията да защити дипломатическите сгради и да попречи на всякакви протести пред тях.

В същото време саудитското външно министерство нарече Иран безсрамна страна, която подкрепя тероризма и работи срещу стабилността в региона.

Последвайте канала на

2645 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.01.04 | 15:43

1
#JeSuisЛютви

Добави коментар

Водещи новини