С кукерски игри откриха Международен форум на ЮНЕСКО (галерия + видео)

  • 12 декември 2015 16:35

  • 2689
  • 1
С кукерски игри откриха Международен форум на ЮНЕСКО (галерия + видео)
© Булфото

Генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова официално откри Международен форум, посветен на 70-тата годишнина от създаването на ЮНЕСКО в Гранд хотел София.

Форум е организиран от Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО, Министерството на културата, Националната комисия на България за ЮНЕСКО, Българската академия на науките и Университета по библиотекознание и информационни технологии.

Темата на дискусиите е: „Приносът на държавите членки на ЮНЕСКО от Югоизточна Европа за разпространение и прилагане на конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство от 2003 г. (12-13 декември 2015 г)”.

С това събитие приключват и поредицата от инициативи, организирани през тази година по повод на 70-годишния юбилей на световната организация.

В него взимат участие и представители на Бюрото на ЮНЕСКО за култура – БРЕСЧЕ, експерти от страните от Югоизточна Европа, учени от България, дипломати.

Преди официалното начало на конференцията участниците и гостите на събитието съпреживяха народния празник „Сурва” пред Народния театър в столицата. По този начин България приветства включването на този празник, традиционен за Пернишкия регион, в представителния списък на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството, наред с Бистришките баби, нестинарството и традицията на килимарството в Чипровци.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2689 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
FM

2015.12.18 | 08:42

1
Кукерството е, от"Езическо" време. "И ний сме дали, нещо на Света"

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини