Какво представляват пробиотиците и кой от тях да изберем?

  • 09 декември 2015 17:04

  • 5357
  • 0
Какво представляват пробиотиците и кой от тях да изберем?
©

Пробиотиците или ,,добрите бактерии'', са бактерии които подобряват жизнеността и трябва да съставляват 98% от чревната флора на здравите хора. Те са необходими за постигане на оптимално здраве на храносмилателния тракт, за нормално функциониране на черния дроб и кръвта и за повишаване на естествените защитни сили на организма. Т.е. те са особено важни за правилното функциониране на стомашно-чревния тракт и имунната ни система.

Пробиотиците стимулират всички имунни клетки – от Т-килърите до макрофагите. Пробиотиците стимулират също така и цитокините и фагоцитозните клетки, за да координират имунния отговор според нуждите в различните ситуации. Пробиотиците се борят с настинките и запека и участват в производството на голяма част от витамините в нашето тяло. Също така те подобряват вагиналното здраве и могат да съдействат за отстраняването на неприятната миризма в интимната област, както и за нормализирането на pH до 4,5.

Трябва да избягваме фактори, които могат да нарушат бактериалната ни екосистема. За повечето хора това е невъзможно. Антибиотици, кортикостероиди, противозачатъчни, алкохол, кофеин, хлорирана или флуорирана вода, консервирани храни, наситени с въглехидрати и мазнини менюта, както и напрегнат живот могат да увредят полезната храносмилателна флора.
Добавянето на пробиотици е един естествен начин за запазване на добро здраве. То може да допринесе за преодоляване на разстройващия ефект, който създават в храносмилателната ни система диетите, заобикалящата ни среда и психическият стрес.

Да вземем например антибиотиците - по правило те нарушават състоянието на нормалната чревна флора, защото покрай вредните бактерии убиват и част от полезните. На мястото на полезните бактерии тогава се заселват вредни бактерии, паразити или гъбички и така се получава дисбактериоза. Тя е особено опасна при децата и при хора с по-отслабен организъм. Протича скрито и коварно и е следствие от порочния кръг – предписват се още антибиотици уж за унищожаване на поредните вредни патогени, те пък още повече нарушават екосистемата на червата и т.н. Ето защо е разумно след всеки прием на антибиотик да се приемат пробиотици за три-четири седмици, до пълно възстановяване и стабилизиране на състоянието на полезната чревна флора.

На пазара се предлага огромно количество пробиотици, затова съм подготвила списък с 5 -те най-добри пробиотика на пазара. Подбрани са на база формула, технология, иновативно решение и положителни отзиви от клиенти:






Автор: Магистър-фармацевт Мария Качамакова

Последвайте канала на

Novini.bg
5357 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини