Проф. Пламен Павлов: Патриарх Вартоломей I лъже, че икони и светини са били ограбени от българите

  • 10 ноември 2015 11:53

  • 3222
  • 7
Проф. Пламен Павлов: Патриарх Вартоломей I лъже, че икони и светини са били ограбени от българите
© Булфото

Цариградският патриарх Вартоломей I каза, че икони и светини са били ограбени от българите, което е една груба и изключително тенденциозна лъжа.

Това каза в интервю за Фокус историкът проф. Пламен Павлов, преподавател във ВТУ. „Тези паметници са спасени по време на войните от нашата армия. Много често те са давани от местните хората, които по онова време са били българи, а и до днес в тези райони има значително българско малцинство”, обясни проф. Павлов. По думите му, Цариградският патриарх си е позволил да каже, че тези светини са  принадлежали на църквите в Северна Гърция. „От гледна точка на днешните териториални параметри – това е било Северна Гърция, но от гледна точка на етнокултурното пространство, това е най-южната част на България в онези времена. Така че това е една груба намеса, не само в делата на Българската църква, но и на българската държава”,категоричен бе историкът.

Проф. Пламен Павлов заяви, че изказването на патриарх Вартоломей I е изключително нетактично. „В момент, в който му се дава държавен орден, той да прави подобни провокационни и в някакъв смисъл враждебни изявления. Най-малкото, което е – не подхожда на такъв архиерей, от такъв ранг да прави такива откровено политически внушения”, категоричен бе проф. Пламен Павлов.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3222 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2015.11.12 | 22:36

7
A taka plevlio,prodaljavai da davash nai visokiq darjaven orden na palni balgaromrazci kato toq...strashen prezident si imame...

2015.11.12 | 22:36

6
плевел
ДДД

2015.11.12 | 22:36

5
Гърците крадат тракийската, т.е. българската история вече над 3000 години, след идването си от Северна Африка Крадат митологията на траките, пантеона на тракийските богове, приписват си построявянето на Акропола, крадат името на столицата си Атина, крадат Александър Велики и Орфей, Прометей и Тезей, Езоп и Омир и т.н. до безкрайност. Не признават, че са получили писмеността си от траките, както са писали самите древни гърци. Присвояват си името на елините, които са трако-пеласгийско племе. Те активно участват в създаването на "православната" църква и в борбата й с първохристиянството на траките-българи и в унищожаването на нашите древни църкви и книги, обявяват ни за варвари и еретици, за безписменни и диви. Успели да вземат властта, заедно с представителите на другите народи в империята, от трако-българите, те практически унищожават нашата история и културна идентичност. Целта е заграбването на най-хубавите земи на балканите, нашите.Руснаците обаче не им отстъпват в желание. Не без помощта на родоотстъпниците от петата колона.
Боев

2015.11.12 | 22:36

4
Разбирасе че лъже брадатия му козел.

2015.11.11 | 16:40

3
Абе българи вие сте голо водо ОТВСЯКЪДЕ ,КВО МИ СЕ ПРАВИТЕ НА /патриоти /бе продажници керливи.
Коко

2015.11.11 | 00:10

2
Браво ДДД,точно в десятката!

2015.11.10 | 19:23

1
NA MAIKA TI V YSTENZATA

Добави коментар

Водещи новини