Турция ще решава на референдум за повече власт на президента

  • 04 ноември 2015 12:22

  • 1457
  • 1
Турция ще решава на референдум за повече власт на президента
© gettyimages

Турците вероятно ще гласуват на референдум дали президентът на страната да получи повече правомощия, пише местният в. Хюриет.

Днес говорителят на държавния глава Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва - Ибрахим Калън намекна, че въпросът за разширяването на властта на президента не може да се решава без волята на населението на страната. "Точно заради това в Анкара се обмисля вариант да се проведе допитване за прерогативите на президента", каза Калън. Той подчерта, че референдумът няма да е обвързван със съдбата на Ердоган. "Нашият президент е силен лидер и той влезе в историята", заяви говорителят на държавния глава.

Управляващата Партията на справедливостта и развитието (ПСР) се готвеше да извърши промени в конституция преди изболите на 7 юни. Тя обаче не получи достатъчно места в парламента, за да състави коалиционен кабинет. Заради това турците отидоха на предсрочен парламентарен вот на 1 ноември.

ПСР има 316 депутати в 550-местния Меджлис и може да състави кабинет без участие на други политически сили. Партията на Ердоган и премиера Ахмет Давутоглу обаче не разполага с необходимите за поправките в основния закон гласове.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1457 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
само пидали ни управляват вече

2015.11.04 | 16:02

1
същия като бойко е този манаф. Докато не стане на неговата няма да миряса,дори и да стане гражданска война.

Добави коментар

Водещи новини