Американски вестник: Сирийският конфликт излиза от контрол

  • 30 октомври 2015 09:06

  • 2140
  • 3
Американски вестник: Сирийският конфликт излиза от контрол
© gettyimages

Дипломатите търсят труден за намиране път за уреждане на сирийския конфликт, пише вестник "Вашингтон пост".

Американският ежедневник коментира, че набързо свиканата среща във Виена на външните министри на най-малко 19 страни е предизвикана от нарастващото безпокойство, че сирийският конфликт с все по-ускорено темпо излиза от контрол и представлява опасност за регионалната и глобалната сигурност.

На преговорите за сирийския конфликт всички надежди за край на войната се възлагат на Иран и Саудитска Арабия, пише вестник "Гардиън". Британският ежедневник отбелязва, че докато всички заинтересовани страни в региона се готвят да седнат на масата за преговори, нито сирийското правителство, нито опозицията са били поканени във Виена и всякакви надежди за намиране на решение се възлагат на техните покровители, съответно Иран и Саудитска Арабия. Вестникът пише също, че в навечерието на разговорите не е имало някакви видими промени в твърдолинейните позиции на двете страни и надеждите за постигане на значим напредък изглеждат малки.

Ненавистта между Саудитска Арабия и Иран заплашва преговорите за войната в Сирия, пише вестник "Ню Йорк таймс". Американският ежедневник отбелязва, че за държавния секретар Джон Кери основното затруднение в непосредствен план ще е взаимодействието му с руснаците и иранците. По-голямото предизвикателство обаче може да се окаже помиряването на саудитците и иранците - дългогодишни съперници, превърнали Сирия в главното бойно поле в една разрастваща се марионетна война за надмощие в Близкия изток, коментира "Ню Йорк таймс".

САЩ отстъпват от твърдата линия за бъдещето на сирийския президент, пише друг американски вестник, "Уолстрийт джърнъл". Изданието отбелязва, че правителството на президента Барак Обама влиза във важния кръг от международни преговори във Виена, готово да приеме споразумение, което да остави Башар Асад на власт за няколко месеца или за повече в рамките на преходен период за съставяне на ново правителство в Сирия.

В друг материал "Уолстрийт джърнъл" цитира Антъни Блинкън, високопоставен американски дипломат, който заявява, че Русия преосмисля подкрепата си за сирийския президент, както и че тя се опасява да не се оплете в сирийската гражданска война. Москва обаче отрича тези твърдения като американска пропаганда.

Последвайте канала на

БТА
2140 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
tranzistor

2015.11.08 | 12:52

3
А, значи досега е бил под контрол, тоест контролиран.

2015.11.08 | 12:52

2
В Сирия има толкова много конфликти и интереси ,дори и Асад да го няма,войната ще продължи.Дори ще стане и по зле.Стига са лъгали тея.Пример кюрдите.Те дали ще искат да живеят в една страна с ислямистите от ИД или с тея от "опозицията".Дори сега се вижда ,че и при Асад искат да се отделят.Да не говорим за другите етноси и религии там
Defoult 2016

2015.11.08 | 12:52

1
Искате да кажете, че излиза изпод американският контрол най вероятно?

Добави коментар

Водещи новини