НАСА разкрива тайна на Сатурн (снимка)

  • 29 октомври 2015 13:05

  • 5620
  • 0
НАСА разкрива тайна на Сатурн (снимка)
©

Космическият апарат "Касини" не е пострадал при доближаването до южния полюс на спътника на Сатурн Енцелад и е готов да предаде получените данни, съобщиха от НАСА.

В сряда сондата прелетя на разстояние 49 километра от повърхността на небесното тяло. Траекторията на движение на апарата преминаваше през района на водните струи, излизащи от южния полюс на луната.

Учените се надяват събраните от сближаването данни да им помогнат да отговорят на въпросите за химическия и молекулярен състав на разположените под повърхността на Енцелад океани.

Няколко часа след сближаването "Касини" предаде сигнал на Земята. Очаква се първите снимки да бъдат публикувани през следващите няколко дни. Те ще са малко размазани заради голямата скорост на "Касини", но екипът се надява да успее да ги изчисти, съобщи БТА. Първите анализи на научните данни ще се появят след седмица, но за да бъдат направени те задълбочено, ще са необходими няколко седмици.

Специалистите искат да уточнят химическия състав на струите на Енцелад. Те се надяват да разберат дали те приличат на плътни колони, или на завеси, излизащи от процепите на южния полюс. "Касини" ще търси по-специално водородни молекули в струите. Те ще помогнат да бъде определена количествено хидротермичната активност на океанското дъно. Това може да послужи за характеризиране на потенциала за живот в този леко солен океан. Ако съществува живот на Енцелад, той може да варира от микроскопични водорасли до малки риби.

Това е 21-ото прелитане на "Касини" край Енцелад. То няма да е последното, но вероятно ще е най-вълнуващото, каза мениджърът на проекта Ърл Мейз. "Касини" стартира през 1997 г. и през 2005 г. започна изучаването на Енцелад. Космическият апарат се е доближавал още повече до сатурновата луна през 2008 г. - на 25 км, но не е преминавал през водните струи. Следващото, последно прелитане на космическия апарат, чиято мисия приключва през 2017 година, край сатурновата луна ще е през декември. Тогава обаче разстоянието ще е около 5000 километра.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5620 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини