Цивилните в армията скочиха срещу намалените обезщетения при пенсиониране

  • 03 ноември 2011 14:13

  • 2402
  • 1
Цивилните в армията скочиха срещу намалените обезщетения при пенсиониране
©

С писмо до премиера и министъра на отбраната, от Националния синдикат "Отбрана" към КТ "Подкрепа" са изразили неудовлетворение от намаляването на обезщетенията при пенсиониране на цивилните служители в армията.

Мярката беше обявена от министъра на отбраната Аню АнгеловАню Ангелов Аню Запрянов Ангелов е министър на отбраната от 41-ото Народно събрание от 27 януари 2010 г. до 12 март и засяга близо 9000 цивилни служители в МО. Идеята е при пенсиониране цивилните да получават не до 20, а до 10 заплати обезщетение, съобщи БНР.

"Обезщетенията за цивилните служители не бива да се намаляват, защото това демотивира хората, работещи там. Да се намали радикално броят на военнослужещите, които работят в администрацията на Министерството на отбраната и подчинените структури, в повечето случаи тези хора могат да бъдат заменени с цивилни. Рязко да се намали броят на пенсионираните офицери, които запазват местата си, но вече като цивилни държавни служители и така получават прилично обезщетение като военнослужещи, прилична пенсия и като държавни служители – прилична заплата. Държавните служители следва да имат личен принос от доходите си за пенсионно и здравно осигуряване, като всички други български граждани. Това следва да се извърши, като първо на тези лица държавата да увеличи доходите, за да ги компенсира. Държавата най-накрая следва да преосмисли структурата и количеството на държавната администрация, която е твърде многобройна и неефективна. Нуждаем се от ефективно управление и ефективна администрация", заяви Тодор Воденов от синдиката.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2402 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.10.03 | 14:43

1
Като си седял на държавна софра и осигуровки дълги години, трудно казваш "довиждане". Искат 20, а не 10 заплати, защото "цивилните" цивилни не доживяват до възраст за пенсиониране и 6 "цивилни" заплати. А и охранителните фирми са стиснати.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини