Ням лебед спасиха край бургаския язовир Мандра

  • 23 юли 2015 14:28

  • 3112
  • 0
Ням лебед спасиха край бургаския язовир Мандра
©

Ням лебед от вида /Cygnus olor/ е спасен край бургаския язовир Мандра, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Сигналът за птицата е бил подаден до Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите /РИОСВ/ в Бургас. Лебедът е забелязан от жител на село Маринка. Човекът се усъмнил, че птицата има наранено крило.

Лебедът е пресичал пътя край утайниците на язовира. Жителят на Маринка е прибрал птицата в дома си и е сигнализирал за нея. Направен й е преглед. Ветеринарният специалист е заключил, че няма нужда от медицинска помощ. Днес лебедът е пуснат във водоема Мандра.

Птицата е един от трите вида лебеди у нас, който се среща относително по-често. Видът и местообитанията му са защитени от Закона за биологичното разнообразие. Бургаските езера и крайбрежните влажни зони са едно от важните места за вида, наред с други водоплаващи и водолюбиви птици.

При намиране в безпомощно състояние на екземпляри от защитени видове гражданите са длъжни да уведомят най-близката РИОСВ или регионалните органи на Изпълнителната агенция по горите. След преценка на състоянието животните се изпращат на лечение в Спасителния център за диви животни в Стара Загора или за доотглеждане в зоологически градини, а в случай, че няма очевидни пречки за тяхното оцеляване, се пускат в природата.

Последвайте канала на

3112 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини