Евродоклад: Българското здравеопазване не е реформирано (видео)

  • 07 юли 2015 12:08

  • 2317
  • 2
Евродоклад: Българското здравеопазване не е реформирано (видео)
©

Българското здравеопазване не е реформирано. Това е една от препоръките на Европейската комисия към нашата страна в индивидуален доклад за състоянието на българското здравеопазване. Докладът беше представен от Филип-Михаил Домански от Генерална дирекция "Здравеопазване и безопасност на храните" към Европейската комисия по време на заседание на Съвета "Партньорство за здраве" в София. Той представи специфичните препоръки на ЕК за България от 2015 г. в частта "Здравеопазване".

Предстои препоръките да бъдат гласувани от Съвета на министрите на 14 юли.

За тази година препоръки в областта на здравеопазването получават 11 държави, а за миналата те са били 16, посочи той. "Трябва да има финансова стабилност на здравеопазването, да има по-ефективно усвояване на средствата, особено чрез преглед на ценообразуването в сферата на услугите в здравеопазването, както и в първичната и амбулаторна медицинска помощ", се допълва в документа.

"Системата на здравеопазването в България не успява да създаде равен достъп на пациентите до здравни грижи. Отговорните институции трябва да предприемат стъпки, за да се намали или премахне финансовият натиск върху пациентите, за да имат равен достъп до здравеопазване, независимо от икономическото положение на отделния пациент", допълни Домански.

"Друг проблем, очертан в доклада, е неплащането на здравни осигуровки от определени граждани, което представлява проблем за лечебните заведения. В доклада е направено предложение да се въведат в ход реформи, с които да се намали броят на легловата база в болниците, но не само чрез затваряне на болници, а и чрез други методи и дейности въз основа на анализи на нуждите на населението. Не е добро нивото на дългосрочните грижи и услуги, а броят на нуждаещите се от подобни грижи ще нараства", каза още Филип-Михаил Домански.

Като основни проблеми в родното здравеопазване Европейската комисия е посочила неефективността при усвояването на средства, ниското финансиране, както и слабите резултати от полаганите здравни грижи.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2317 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.07.09 | 16:08

2
НИЩО ПОДОБНО НЯМА.СИСТЕМАТА Е РЕФОРМИРАНА ТАКА ЧЕ ДА МОЖЕ ДА СЕ ИЗТОЧВА.ДА ПЪЛНИ ПАРТИЙНИ КАСИЧКИ И ОЛИГАРСКИТЕ СМЕТКИ.А ОТНОСНО ЗДРАВНО ОСИГУРЕНИТЕ. АМИ ДА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ПЪЛНЯТ КАСАТА ЧЕ ДА ИМА КАКВО ДА СЕ ИЗТОЧВА.
pena

2015.07.09 | 16:08

1
Как да няма реформи,Българи работят и се осигуряват,а вечно беработните цигани се възползват!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини