Смениха шефовете на три затвора

  • 12 март 2015 12:54

  • 1117
  • 0
Смениха шефовете на три затвора
©

Началниците на три затвора в страната - в София, Бургас и Бойчиновци, освобождават постовете си, съобщават от Министерство на правосъдието. Със заповед на министър Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския на тяхно място вече са назначени временно изпълняващи длъжността.

От ведомството разясняват какви са причините за смяната на затворническите шефове.

Началникът на Бургаския затвор Деян Костов е упражнил правото си за ранно пенсиониране. Като временно изпълняващ Иванов е назначил Бранимир Мангъров. До момента той е бил началник на сектор „Арести" в Областна служба „Изпълнение на наказанията"-Варна.

От министерството припомнят, че Бранимир Мангъров е бил изпълняващ длъжността началник на Бургаския затвор и в периода от 24 юни 2014 г. до 5 януари 2015г., докато Деян Костов е водил дело срещу дисциплинарното си уволнение (от лятото на 2012г.). То е отменено от съда през декември м.г.

Досегашният началник на Софийския затвор Петър Кръстев пък е преназначен като началник на сектор в затворническото общежитие „Полигона" към затвора в Ловеч, става ясно още от съобщението на правосъдното министерство. Временно длъжността началник на затвора в София ще се изпълнява от Йолант Йорданов, който досега е заемал позицията на началник на сектор „Охрана и сигурност в арестите" при ГД „Изпълнение на наказанията" (ГДИН).

Досегашният началник на поправителния дом в Бойчиновци Мими Цочева, срещу която в момента има висящо дисциплинарно производство, е преназначена като началник на областната служба „Изпълнение на наказанията" в Монтана. Независимо от преназначаването й, дисциплинираното производство срещу нея продължава, подчертават от министерството.

Припомняме, поправителният дом в Бойчиновци е разследван за насилие над непълнолетни. През януари е извършена проверка, като повод за нея са констатации за неправомерна употреба на сила от служители на надзорно-охранителния състав, съдържащи се в доклади на български и международни организации, които осъществяват независим мониторинг върху местата за лишаване от свобода. Установени са също много лошо състояние на материалната база, както и неоправдано висок брой на работещите в дома служители от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията".

Проверката констатира още, че съществуващите в дома проблеми са били неглижирани в продължение на години от ръководството на това звено, така и от страна на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията".

За временен началник на поправителния дом в Бойчиновци е определен Иво Йорданов. До момента той е началник на Областна служба „Изпълнение на наказанията" - гр. Враца.

Управлението на трите пенитенциарни заведения е силно критикувано от Комитета за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа, чиито емисари периодично правят проверки на местата за лишаване от свобода в България, коментират още от правосъдното министерство.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1117 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини