Москов: Реформите няма да ограничат достъпа до лечение

  • 27 февруари 2015 16:46

  • 2138
  • 2
Москов: Реформите няма да ограничат достъпа до лечение
©

Твърдението, че листите на чакащи пациенти ограничават достъпа до лечение, е фалшиво. Това каза министърът на здравеопазването д-р Петър Москов в коментар за опасността при новите методики за финансиране на болниците да се създадат листи на чакащи, цитиран от Дарик.

Според тазгодишните правила лечебните заведения ще получат до 95 % от това, с което са разполагали преди година. Заговори се и за идеята при сравняване на цените на лекарствата да не се взимат предвид всички европейски държави, а членките на Европейския съюз да се разделят според стандарта си на живот и финансовото си състояние.

Според Петър Москов реформите в здравеопазването няма да ограничат достъпа до лечение, а ще го подобрят, тъй като услугите, които предлага Здравната каса, ще се групират в отделни пакети.

„В момента българските пациенти в много случаи имат достъп до идеята за това, че имат достъп. Това, което правим - реалното остойностяване на този пакет - нещата, от които умираме реално, от които децата ни умират, ние ще създадем реален достъп и реално качество на лечение през базовия пакет. Другото е да поддържаме илюзията, че имаме достъп. Ако вие искате да играете тази игра, на мен ми е писнало", каза министърът.

Той изтъкна, че ще се работи в посока реализирането на идея цените на лекарствата у нас да бъдат сравнявани и определяни по тези в сходните с нас страни, а не с развитите, каквато е примерно Германия.

„Колкото по-бързо се случи такова нещо, толкова по-добре за нас. Защото възможността за достъп до скъпи, иновативни медикаменти на германската икономиката и българската икономика е различна. Мисля, че трябва със страните от ЕС от нашата черга да потърсим общо разбиране и - в добрия смисъл на думата - натиск", каза още Москов.

Тази стъпка обаче е трудна за предприемане и за нея е нужно европейско решение, обясни Деян Денев, представител на фармацевтичните производители:

„Този принцип за цените се сблъсква с принципа за свободното движение на стоки в Европа. Когато една стока е на различна цена в различни държави, се получава паралелна търговия, съответно - дефицити в държавите, в които цените са ниски".
Идеята не се ражда днес, а е дискутирана от години, добави още Денев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2138 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.03.05 | 14:33

2
ПОМАК

2015.03.01 | 20:53

1
Две осигорителни каси.Държавна за държавнити болници.Частна за чостните.- така и за СПЕШНА ПОМЩ по същия начин Спешна помощ трябва да има КОНКУРЕНЦИЯ

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини