В Рио де Жанейро започна парадът на школите по самба

  • 16 февруари 2015 07:53

  • 1429
  • 0
В Рио де Жанейро започна парадът на школите по самба
© gettyimages

Традиционният бразилски карнавал в неделя вечерта достигна апогея си, когато в Рио де Жанейро, под проливен дъжд, започна парадът на школите по самба, съобщиха световните агенции.

В карнавалния конкурс на прочутия самбадром, който ще продължи два дни, по-точно две нощи, участват 12 водещи школи по самба. Първа на самбадрома, пред 72 500 зрители, излезе школата "Вирадоуру", избрала за тема на изпълнението си влиянието на африканската култура в Бразилия. В откриването участва испанската тенис звезда Рафаел Нидал, който постоя двадесетина минути на самбадрома, опитвайки се да танцува самба и позирайки за селфита, предаде Асошиейтед прес.

След седмици на суша и ужасна жега в неделя привечер над Рио се изля проливен дъжд, но той не обезкуражи нито публиката, нито танцьорите, отбелязва Франс прес. Карнавалните шествия на самбадрома "Маркиз де Сапукай" са смятани за най-голямото шоу под открито небе. Както потвърждават космонавти, по време на карнавала обленият в светлина самбадром ясно се вижда даже от космоса.

Всяка школа се старае със специфични карнавални средства най-пълно да разкрие темата на своето изпълнение. Именно избраната тема определя стилистиката на изпълнението на всеки колектив и съдържанието на текста на самбата, която се пее от участниците в парада. Например школата "Императрис Леополдиненси" е посветила изпълнението си на покойния южноафрикански лидер Нелсън МанделаНелсън Мандела Нелсън Ролихлахла Мандела е южноафрикански политик от народността кхоса, водач на Африканския. "Портела" е избрала за тема 450-годишнината от основаването на Рио де Жанейро. Последна на пистата, вече призори, школата "Гранди Рио" ще разказва за таро и астрология.

Последвайте канала на

БТА
1429 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини