Кунева: Оставянето ни извън Шенген ще бъде късогледо

  • 15 февруари 2015 13:08

  • 4799
  • 137
Кунева: Оставянето ни извън Шенген ще бъде късогледо
© Булфото

Искам да продължа да работя за конкретни резултати, които за мен са влизането на България в Шенген, добрата подготовка и успешното българско председателство на ЕС. Изглежда далеч – 2018 г. но всъщност има да се извърши огромна работа. Последното, което е съвсем конкретно, са значими резултати в борбата с корупцията. Това каза за БНР вицепремиерът Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 по повод предстоящите действия след отчета на първите 100 дни на новия кабинет.

Ако не можем да представим един европейски облик на държавата, защото си изпълняваме ангажиментите, защото знаем как да се справим, заедно с останалите, с големите проблеми на ЕС,България ще бъде нещо като втора скорост. Аз съм абсолютно решена да не го допусна. Знам че изисква усилия и време, но, заедно с още много хора, смятам, че ще мога да го постигна.

Хубаво е да говорим в интервюта, че сме остров на стабилност и т.н, но готови ли сме и как се включваме в борбата с трафика на оръжия през Западните Балкани?! Ние сме транзитна страна.

Кунева изрази надежда, че, когато гръцкото правителство придобие по-конкретен облик, би могло да има общи проекти с българското. „За съседните страни е добре да имат общи инвестиционни проекти“ каза тя.

Големият въпрос тук е, че планът Юнкер изисква как да се случи така, че да се включат частните инвестиции в публична полза. Тоест, ако българската държава иска, с държавни гаранции, да построи мост, пречиствателно съоръжение и т. н. това е абсолютно недостатъчно.

Много страни вече са успели да мобилизират частните си инвеститори, каза Кунева. Ключът за успеха към плана Юнкер е в това колко частни инвеститори в България ще са съгласни да работят заедно с държавата, допълни вицепремиерът. Един от стълбовете на плана „Юнкер“ е т. нар. „Гаранция срещу първа загуба“, който позволява Европейската инвестиционна банка и държавните фондове да гарантира на прохождащите компании сигурност срещу първите им загуби, за да могат те да поемат по-рискови проекти, които да донесат и по-високи печалби. Подобни успешни примери има в повечето страни, отбелязали голям технологичен напредък, заяви Кунева. Ако подобно нещо се случи в България, подобни компании могат да увеличат многократно печалбите си и да създадат повече работни места, както и да плашат повече данъци, каза Кунева.

Запитана за влизането на страната ни в Шенген пространство, Кунева отчете: Ситуацията изключително много се промени след влизането на страната ни в Шенгенското пространство. И днес има нападение в европейска страна заради свободата на словото. Не може, когато има тероризъм, да се оставя Шенген да бъде просто средство България да си изпълни други ангажименти. С което аз не споря, ние наистина трябва да го направим по отношение на „Правосъдие и вътрешен ред“, но ситуацията е много силно променена. Политиката трябва да се променя според събитията. Да останем в застинало положение и да не може България да се включи и активно заради собствената си сигурност и заради сигурността в Европа, това не е добре.

Според договора за присъединяване към ЕС, България и Румъния трябва да се присъединят към Шенген, припомни Кунева. Сега е моментът да се направи тази крачка. Европа върви към огромни капиталовложения в сигурността си, които България няма как да направи, ако не е част от Шенген, допълни Кунева.

Мен ме ужасява мисълта, че една страна, която е гранична, като нашата, може да бъде оставена извън тази система за сигурност. Това би било изключително късогледо и напълно неправилно. Затова няма да спра да обяснявам.

Във вторник Реформаторският блок вероятно ще излезе с обща декларация по въпроса за смяната на председателя на ДАНС Владимир ПисанчевВладимир Писанчев Владимир Писанчев е роден през 1963 г. в град София. Магистър е от СУ „Св. Климент и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, обяви вицепремиерът Кунева.

Дотогава има различни мнения, които не си струва да бъдат изказвани. Но, да се натрупват още думи, без да имаме решение на Реформаторския блок, ми се струва, че към този момент е излишно.

В понеделник управляващите организират икономически форум в Монтана, посветен развитието на Северозападна България. Инициативата идва от Реформаторите, а на срещата са поканени кметове от района, депутати от всички политически сили и министри.

Правим голям форум на Реформаторския блок. Надявам се, че и други колеги от ГЕРБ ще присъстват в Монтана. Част от нашата програма - на Движение "България на гражданите" и по-нататък на Реформаторския блок, беше свързана с това да има специално административно тяло, може би не чак министерство, но агенция или по друг начин да се обективира през административна институция специалната грижа за Северозападния район.

Относно информациите за ратифициране на нов външен дълг Кунева заяви: Смятам, че на такава крачка трябва да се посвети повече време – в обяснения, в доказателства и много спокойно да се изложат мотивите. Това е абсолютно важно, за да знаем какво правим с тези пари, дали наистина е нужно, можем ли по някакъв друг начин да се справим. Обикновено аргументите на Финансовото министерство са сериозни, добре подплатени с цифри, с факти, но това никак не отнема от задължението да бъдат много добре обяснявани. Повече инвестиции в обясняване и намиране на съгласие е нещо, което аз силно бих препоръчала на Министерство на финансите. Знам, че те са експерти, както и министърът на финансите е такъв, че би искал нещата бързо да се случат и те разбират това, което говорят, но това не е достатъчно в политиката. Трябва всички да го разбираме.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
4799 137

Свързани новини

Коментари 137

Добави коментар

2015.04.28 | 07:44

137
tikva prazna.darta pirostia samo za pari mislish da kradesh.

2015.04.28 | 07:44

136
САМО ГЕРБ

2015.04.28 | 07:43

135
Tия ЕС са пълни малоуници! То е ясно че нямаме икономика, а и като не ни пускат в Шенген още повече засилват антиевропейските нагласи! От там тръгва тезата, че като Европа не ни иска- Русия ще ни спаси, което другата глупост! И двете ни канят на софра, ама ние да си платим!
Ц2

2015.04.28 | 07:43

134
Спрете да давате трибуна на тоя БОКЛУК!!!!
кунева изчезни

2015.04.28 | 07:43

133
Дърта фльорца.
16 000 000 000€-10%лихва?

2015.04.28 | 07:43

132
СТРАХ ТРЕСЕ ЛАКЕЙТЕ ОТ ГЕРБЪЛЪ ТРЕСКА КЛАТИ ФЕСОВЕТЕ ИМ УСЕЩАТ КРАЯ СИ, ЛАКЕЙТЕ НА БОРИСОВ ОГЛУПЯХА СЪВСЕМ КОПИРАТ И РЕСТАРТИРАТ БРАУЗЪРА КАТО БЕСНИ КУЧЕТА ЗА ДА СИ ОЦЕНЯВАТ САМИ,16 000 000 000€ при 10% ЛИХВА-ГРАБЕЖ, НЕЗНАЯТ КАКВО ДА ЛЪЖАТ ВЕЧЕ НИЩО НЕ ИМ ВЪРВИ НИКОЙ НЕ ВЯРВА В ГЕРБЪЛЪ, ВЕЧЕ ХОРАТА ГИ МРАЗЯТ ПЛЮЯТ НА ЛЯВО НА ДЯСНО ВСЕКИ КОЙТО НЕ Е ЛУД ДА ГЛАСУВА ЗА АНАДОЛСКА ПАРТИЯ ГЕРБЪЛЪ И ОТ ЯД СЕ ТРЕСАТ, ТРЕПЕРЕТЕ ФЕСОВЕ ТРЕПЕРЕТЕ ГЕРБЕРАСТИ ЛЪВЪТ СЕ СЪБУДИ ИДВА ЗА ВАС ЖАДЕН Е ЗА ПРЕДАТЕЛСКА КРЪВ.ХОРАТА ЖИЕЯТ В МИЗЕРИЯ И БЕДНОСТ.ИДВА ВАШИЯТ КРАЙ ГЕРБЕРАСТИ.АМИН.ЗАЩО ГЕРБЪЛЪ и ДПС ГЛАСУВАТ ЗАЕДНО?16 000 000 000€-10%лихва?

2015.04.28 | 07:43

131
А милиардите заеми от БСП ДПС ААТАКА смяташ ли бе комуне?
NESMEZA6ENGEN

2015.04.28 | 07:43

130
NKUV SHENGEN KORUPCIA SUDEBNA SISTEMA GRANI4NA TAKSILICIA ZABRAVETE SHENGEN
роки

2015.04.28 | 07:43

129
Скрийте тоя миризлив боклук.
Анонимен

2015.04.28 | 07:43

128
Тая пак се "изака"! За чий чеп ни е Шенген,ЕС е пред разпад тя Шенген и се иска?!?
Разбрахте ли сега коя е Боковата дъщяря

2015.02.16 | 07:35

127
Бащата на Пипи Дългото чорапче се казва Тиквата Боко и неговото племе е Боко Харам!

2015.02.16 | 07:34

125
А СИНЪТ НА БОКО ТИКВАТА СЕ КАЗВА КРУМ НАСРАНИЯТ И НАПИКАНИЯТ ЗАЩОТО НЯМА ВРЕМЕ ЗА ТОАЛЕТНА ДЕНОНОЩНО СТОЙ ТУК И СПАМИ

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини