Снощните земетресения били резултат от газов сондаж в Добричко (снимки)

  • 12 октомври 2011 11:05

  • 14894
  • 36
Снощните земетресения били резултат от газов сондаж в Добричко (снимки)
© Булфото

На 11.10.2011г в 22:49:09 местно време в Добричко е отчетено земетресение с магнитуд 4.1 бала, с епицентър Сърнино, на 11.4 км от Рогозина, където се намира сондажа на фирма "Русгеоком", алармира медиите Мариана Христова от Гражданска инициатива за забрана проучването и добива на шистов газ по метода на хидравличното разбиване.  

От сдружението посочват как фирмата твърди, че ще добива конвенционален газ и няма да ползва хидравличен удар, но достъп до информация за технологията и работната и програма е им е отказан.

Трусове могат да се получат от преминаване на шокова вълна, която се генерира чрез подземен взрив в шахта. Тази шокова вълна се разпространява на дълбоко и често има странично движение не земните пластове. По начина, по който се отразяват шоковите вълни се определя какво може да се намира в съответните пластове.

Науката сеизмология изучава механизма на пораждане на земетресенията, но също така при изследването на движението на шоковите вълни се открило, че тези вълни реагират по определен начин на различните пластове. В съвремието чрез естествени /земетръсни/ и изкуствени /генерирани чрез взрив/ шокови вълни се проучват терени, за които се предполага, че са богати на определени видове земни изкопаеми.

Най-често така се търси петрол или газ. Първо са шоковите вълни, а след това следват и сондажите.

От "Русгеоком" твърдят, че ще добиват конвенционален газ и няма да ползват хидравличен удар.

Според сеизмолога Емил Ботев, в България не се правят толкова дълбоки сондажи за газ, които да предизвикат толкова силен трус.

"Възможно е теоретично, но това земетресение не е в състояние да бъде провокирано от приповърхностното антропогенно въздействие на човека. Човекът може да въздейства само на слаби микро земетресения, които са непосредствено разположени до повърхността. Най-много на километър дълбочина, айде нека да сложим два. Такива сондажи са теоретично и практически възможни, но не се използват в нашата страна нали. При нас има до километър и нещо", заяви той пред БНР.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
14894 36

Свързани новини

Коментари 36

Добави коментар
plamenp59

2011.12.22 | 22:29

36
http://sersemi.com/ipb/index.php?showtopic=2617
Треска за газ.

2011.12.22 | 22:28

35
Осъзнайте се,докато не е станало прекалено късно!Това е нашият свят!Спрете докато нещата не са станали необратими!Искам да живея в свят без политика!Искам просто да се радвам,че съм част от света!
t666

2011.10.21 | 14:05

34
Интересно с каква ли сонда направиха земетресението в Япония ? :-) По тая логика навсякъде където добиват газ или друго по този способ трябва всичко да е изравнено със земята всичко и да се тресе всеки ден....... Барабар със сондите.
AJ4A

2011.10.14 | 13:30

11
До скоро американските совалки бяха виновни и за земетресенията и за циклоните и за какво ли още не. Сега когато совалките официално са вече извадени от употреба трябва да се намери нов образ на врага, който враг обаче задължително трябва да е от US произход. Жалки и малки комунистически карикатури. Простият, неграмотният и продажно настроен индивид представлява много тъжна гледка погледнат отстрани. Ако можеха да се видят колко са жалки може би нямаше да изпадат в подобни жалки и унизителни ситуации. Комунисти, какво да ги правиш - и за сапун не стават, че няма да има кой дори краката или задника да иска да си измие с такъв сапун.
6996

2011.10.20 | 14:57

33
хора,знаете ли че коментарите ви от страница 1 и 2 не се показват,това ако не е заличаване на информация която сте писали здраве му кажи...НЕЩО СТАВА,НЕЩО В КОМЕНТАРИТЕ ВИ ИМА ИНФОРМАЦИЯ,КОЯТО НЕ ИСКАТ ДА СТАВА ПУБЛИЧНО ДОСТОЯНИЕ.ДА СЕ ОРГАНИЗИРАМЕ,И КАЖЕМ -НЕ- НА ТЕЗИ ПРОУЧВАНИЯ ЗА ТОЗИ ШИСТОВ ГАЗ.

2011.10.14 | 21:23

12
Да, тази "демократична" практика започна още от вчера и резултатът е че форумното, коментарно пространство е ограничено до текущата страница! Определено цели да не бъдат четени НЯКОИ КОМЕНТАРИ СРЕЩУ КОИТО НИКОИ, дори и най-тъпия гербар, НЕ МОЖЕ ДА ОСПОРИ - ОСТАНАЛО ИМ Е САМО ТОВА - ДА ни запушват устите ТУК! Не са и чували те за поета Иван Вазов, който отдавна е казал в едно свое стихотворение : "Тирани, всуе се морите! Не се гаси туй, що не гасне! Лучата, що я днес гасите, тя на вулкан ще да порасне!" и това го е казар още прпез 1883 г. Мирише ми на келеши, които съ си въобразили, че са гепили някой за шлифера само защото някой от Cyber Warfare Command им бецалят парета за да спамят и обиждат Българите - лошото е че са много плиткоумни и ясно прозират техните виждания за "демокрацията" в България - като говорим с гербарите - да мълчим! Е, няма да стане!
Треска за газ.

2011.10.20 | 14:56

32
Да.И аз забелязах,че се крие информацията от първите страници.Не спирайте да тръбите и да посочвате алчноста на системата.Борбата може да е физическа или морална,но ТРЯБВА ДА БЪДЕ БОРБА!Направете го заради нашия общ дом!Плюя на целия политически елит!Сега ще се опитат да създадат етнически конфликт в държавата,за да ви отклонят вниманието от истинския проблем!Дано не съм прав!Горко ни!
AJ4A

2011.10.17 | 15:15

14
В София, под бул. Витоша, прокопаха с машина тунел дълъг около 700 метра - от пл. Света Неделя до кръстовището на бул. Патриарх Евтимий, диаметърът на който тунел е над 10 метра. Ако от сонди с диаметър 30 см. стават земетресения с епицентър на 14 км. по-надолу в земната кора, какво ли трябваше да е вече станало със селата Ярлово, Чуйпетлово, Железните, Бистрица и т.н., които са на същоот разстояние от машината под бул. Витоша!?!?! Чиста проба комунистическа пропаганда в стил ЗАЩИТА НА РУСКИТЕ ЕНЕРГИЙНИ ИНТЕРЕСИ НА БАЛКАНИТЕ!
Dilber Tanas

2011.10.20 | 14:56

31
AJ4A, ти разлика между копаене със сонда за пробиване на тунел и копаене със сонда за подготвяне на подземна детонация правиш ли, или мозъкът ти все още не е стигнал до тази "тъ-ъ-ънка" РАЗЛИКА??? Аман от шопи-специалисти, дето по-далеч от носа си не виждат и света за тях се изчерпва с Петте кьошета.
ГЕОЛОГ

2011.10.20 | 14:38

26
Моля господата написали статията да отворя учебниците си по физика и география (сеизмични трусове) и хубаво да прочетък уроците си. Каква сила е необходима за предизвикване на земетресени (килонютона) и каква може да предизвика една сондажна апаратура (сондираща въртеливо, а не ударно) с диаметър на длетото 300мм. Може би ако хвърлим камък с големината на яйце от скалите при шабла ще предизвикаме цунами в япония и ще сме отговорни за това:)))))). Господа и дами компетенции не давайте такива заключения и кажете кой ви финансира за да давате такива компетентни заключения. Особено когато в непосредсвена близост е нехтено находище тюленово, на територията на което се сондира почни всяка година по няколко пъти. По тази логига най - вероятно нон стоп има земетресения в района или може би причината е в дълбочинни разломи, разположени в акваторията. Моля прочетете преди да давата такива заключения.
Gazland

2011.10.20 | 14:55

30
Господин геолог,аз искам да попитам на вас кой Ви плаща за такива статии!Имам роднини в с.Спасово,които се будят от трусове много често и то точно след като са поставени тези сонди.Може би не виждате как в района на хората им тече кафява вода от чешмите...!Познайте пак от кога!

2011.10.12 | 13:48

1
има земтресения в района да , при това всяка година по два пъти .... и са точно ей такива леки за които можем да мислим че са предизвикани от малоумници

2011.10.20 | 14:55

29
Може да е истина защото земетресението беше изключително кратко като време и много странно като усещане. Усещал съм много земетресения през живота ми, защото винаги живеем на висок етаж или на последният, но толкова кратко като това никога, това ме и учуди в първият момент, продължи 2-3 секунди сигурно. А го усетих добре на 9 етаж.
до ГЕОЛОГ

2011.10.20 | 14:52

28
Ти си толкова ГЕОЛОГ, колкото аз съм космонавт. Не е нужно да пишем, че сме геолози, за да знаем, че земетресенията се предизвикват изкуствено, при добива и проучването за полезни изкопаеми. Кажи кой ти плати за да пишеш подобни простотии, и ако смяташ че си специалист излезе с името и адреса си, да те видим кой си.
ГЕОЛОГ

2011.10.20 | 14:52

27
ама ти (и аз също) без тези полезни изкопаеми си едно голямо нищо. ще ядеш слънчева светлина и ще пиеш кислород. Може би ще оживееш:))
Не искам.

2011.10.20 | 14:37

25
Не искам в България или където и да е,да се добива шистов газ и да се унищожават с лекота цели еко-системи!Не искам!Не искам!Ще направя всичко възможно да разпространя това сред моите приятели,направете го и вие!

Добави коментар

Водещи новини